Vezi VIDEO
Mastile traditionale ale artistului popular Vasile Susca din Sacel au ajuns din Japonia pana-n Oregon si Texas. In Europa, artistul a batut in lung si-n lat tarile prezentandu-si lucrarile si dovedind, inca o data, ca nimeni nu-i profet in tara lui. Operele i-au fost mult mai apreciate in afara granitelor decat in Romania si in Maramures. Mesterul a fost chiar vedeta unei emisiuni de televiziune din Italia, unde spectatorii l-au intampinat in platoul de filmare purtandu-i mastile. Mai mult, moderatorul show-lui, artist si el, i-a promis ca va deschide o sectie ”Susca” in muzeul sau de masti.
A facut mii de masti populare, a participat la expozitii, targuri si emisiuni, a aparut prin ziare, lucrarile ii sunt expuse in muzee, dar si pe peretii caselor strainilor din toata lumea. A devenit cunoscut peste hotare, iar impreuna cu el si Maramuresul, locul de unde se trage artistul Vasile Susca. Mesterul din Sacel a revenit recent din Italia, unde a fost invitatul realizatorului de emisiuni TV Gianluigi Secco, si el autor de carti despre folclor si artizanat.
„Am stat in Belona, un orasel montan ce aduce cu Borsa…foarte fain. Am fost invitat de o televiziune italiana, de producatorul Gianluigi Secco, e unul din marii colectionari de folclor si artizanat din tara lor. Am avut expozitii in mai multe localitati, apoi la colegii, am predat la copii confectionarea mastilor. Si ei fac masti, dar din lemn. Ale noastre sunt diferite, din piele, din panura, cu coarne de capra, din blana. Mi-a facut placere, stiti ca in Italia noi, romanii, nu avem o imagine prea…placuta. In emisiune s-au primit telefoane, am fost laudat, felicitat. Iar Gianni a promis ca va face „o sectie Susca” in muzeul sau de masti. Colaborarea va continua cu el, cu siguranta”, a povestit artistul popular Vasile Susca.
Mesterul de masti spune ca in domeniul sau criza nu se prea simte. Comenzi are destule, chiar daca lucrarile sale nu sunt operele de arta cu care ar vrea un om obisnuitsa-si decoreze casa.
”Criza…pe mine nu tare ma afecteaza. Lucrez pe o comanda pentru o pensiune de la Ocna Sugatag, care vrea sa aiba costume complete de Viflaim, dracusori. Apoi, am comenzi de la colectionari din Italia, de la Gianni. Aici, la noi, e greu altfel. La noi… oamenii cu bani sunt mai pretentiosi, da’ gusturile nu le comentam. Asa ceva cumpara doar oameni cu veleitati artistice, sa aiba bani si sa…fie si-un pic dusi de-acasa… Cine-si pune masti de draci in casa? Un colectionar din Canada imi zicea ca cine-i calca pragul n-are treaba cu plasma lui, cu covoarele nu-stiu-cum, ci direct cu mastile de pe pereti,” a spus mesterul.
Lui Vasile Susca i se mai arata o deplasare in Spania, pentru expozitii in Madrid si Barcelona. Asa ca lucreaza la o colectie de 30-40 de masti deosebite sa le prezinte la expozitii. Artistul spune ca niciodata mastile nu sunt la fel, rezultatul muncii sale depinzand si de starea sa de spirit.
„Uneori sunt mai zambarete, alteori mai triste…”, marturisete el.
Vasile Susca se lupta sa pastreze vie traditia mastilor traditionale si sa supravietuiasca din acest mestesug. Insa in secret viseaza sa reinceapa sa picteze, fie si numai pentru linistea ce i-o conferau pensula si panza.
Sursa: Alexandru Ruja