Vezi VIDEO
O investitie care s-a intins pe durata a 10 ani si pentru a carei constructii s-au cheltuit zeci de milioane de lei de la buget este piatra de moara a bugetului din Targu Lapus. Spitalul din Targu Lapus, prezentat ca unul dintre cele mai mari si mai moderne spitale orasenesti din Maramures, “inghite” buna parte din banii comunitatii, astfel incat conducatorii se gandesc sa utilizeze cu profit cei 8.000 de metri patrati ai cladirii, mai ales ca, fata de anul trecut, finantarea de la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Maramures s-a redus cu 30%.
Cladirea in care functioneaza Spitalul Orasenesc Targu Lapus este imensa, la fel ca si cea in care s-a deschis liceul, acesta fiind un model de constructie in localitatea maramureseana. Tocmai acest stil “faraonic” a agravat situatia financiara a unitatii, iar managerul se afla in situatia de a face economii drastice ca sa poata sustine activitatea medicala.
Conducatorul spitalului, Emilia Ticuleanu Petrut, a declarat ca datorii vechi are catre Electrica, factura de curent restanta fiind de 400.000 de lei. Incalzirea celor 8.000 de metri patrati costa pe luna 22.000 de lei, dar cu toate cheltuielile se ajunge lunar la aproape 100.000 de lei.
“Incercam sa ne descurcam cum putem. Problema cea mare se refera la salarii. Casa (n.r. CAS Maramures) nu ne asigura decat o parte din bani si problema e ca trebuie sa ne incadram cu 70% din ce ne da. Am calculat salariile cu 15% conform hotararii, dar nu stiu daca le putem onora. Speram…”, a declarat Emilia Ticuleanu Petrut, care a spus ca angajatii spitalului au anuntat deja ca vor incepe protestele de maine, 15 februarie.
Managerul spitalului a precizat ca are o varianta de autofinantare, dar se leaga de un proiect pentru care nu s-a primit inca aprobare. Primaria Targu Lapus a facut un proiect in vederea montarii de panouri solare pe cladirea spitalului, ceea ce ar presupune alocarea a 100.000 de lei din veniturile proprii. Emilia Ticuleanu Petrut a aratat ca, in cazul montarii panourilor, s-ar genera energia necesara incalzirii apei in bazinul care a fost amenajat, in timpul constructiei spitalului, la subsol. “Avem in plan un compartiment de balneoterapie, dar asteptam sa primim aprobarile. Avem un bazin de inot in subsol, nu e inca utilizat pentru ca trebuie apa incalzita. Dar, deocamadata, nu ne permitem”, a aratat ea, precizand ca se gandeste sa il deschida pentru public, pe post de piscina.
Spitalul Orasenesc Targu Lapus are 105 paturi, insa gradul de ocupare nu este dintre cele mai mari. In multe randuri, modernele saloane raman goale, asta si pentru ca nu exista suficient personal medical. Totusi, potrivit datelor oficiale, CAS Maramures a decontat 3.000 de internari in 2010.
Sursa: Alexandru Ruja