Vezi VIDEO
Mult ceruta si discutata reducere a cotei TVA la 9% la alimente va fi aplicata incepand cu data de 1 iunie, conform declaratiilor premierului Victor Ponta. Masura ar trebui sa duca la o scadere a preturilor la raft, la impulsionarea producatorilor autohtoni, dar si la o crestere a consumului. In acest fel, produsele noastre vor deveni mai competitive pe piata.
Conform declaratiilor oficiale, TVA pentru alimente, bauturi nealcoolice si servicii de alimentatie publica va fi redusa la 9%. Important este ca, in urma negocierilor, cota redusa va fi aplicata in tot lantul alimentar ce duce pana la cumparator, astfel incat si comerciantii finali sa vanda cu acelasi procent produsele.
„Noutatea si inclusiv ceea ce este interesant pentru fermieri este ca inclusiv toate costurile si inputurile cumparate de fermieri, tot ce inseamna furaje, tot ceea ce cumpara si intra in hrana animalelor va avea TVA de 9%. In afara de servicii, aici ma refer la energie, motorina, combustibil si ce mai folosim in ferma, ingrasaminte, seminte care raman cu 24%, in rest tot ce intra ca si furaj in hrana animalului sau omului va avea TVA redusa la 9%”, conform informatiilor furnizate de Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.
Masura ar trebui sa impulsioneze si sa decongestioneze in primul rand piata laptelui, unde au fost mari probleme. Asta deoarece marii procesatori multinationali prezenti pe piata autohtona au colectat lapte din spatiul intracomunitar, unde cota TVA este de 0%.
„Este o masura benefica. Speram ca de data aceasta vom vedea si efectul scaderii pretului la raft. Deoarece, cu toate ca la poarta fermei pretul laptelui a scazut din aprilie anul trecut si pana aum cu peste 35%, noi nu am vazut nicio scadere a pretului la raft. Cineva a profitat de acest lucru si a facut profituri importante si chiar am rugat Protectia Consumatorilor si autoritatile de supraveghere din Romania sa verifice unde s-a dus acest profit”, a precizat Claudiu Franc.
Reducerea cu 15 procente a cotei TVA la alimente si servicii de alimentatie publica ar trebui sa se regaseasca, dupa cum spun oficialii, in mare masura in pretul de la raft. Astfel, masura ar aduce o gura de oxigen si crescatorilor de animale dar si legumicultorilor, printr-o crestere a consumului.
Sursa: Sonia Rajnita