Inaltimea varfului Mont Blanc, cel mai inalt din Europa occidentala, a fost masurata miercuri, rezultatul fiind 4.808,73 metri, cu 1,3 metri mai putin decat acum doi ani, a declarat joi AFP un membru al expeditiei de experti care a facut masuratorile. In 2013, in cadrul ultimei campanii de masurare, cel mai inalta culme din Alpi avea 4.810,02 metri, potrivit calculelor efectuate de Institutul national de Informare geografica si forestiera (IGN).
„Inaltimea varfului Mont Blanc este determinata de acumularea de zapada, legata de precipitatii si de vant”, arata Christian Vincent, glaciolog la laboratorul de glaciologie din Grenoble. Cu cat precipitatiile sunt mai abundente si vantul mai slab, cu atat se acumuleaza mai multa zapada pe inaltime, ducand la cresterea grosimii calotei glaciare ce acopera culmea stancoasa (care atinge 4.792 de metri).
Mont Blanc trecuse astfel de la 4.808 metri in 2003 la 4.811 metri in 2007 si nu a mai coborat sub pragul de 4.810 metri din campania desfasurata in 2005, cand a fost apreciat ca avand 4.808,75 metri. Expeditiile de masurare au loc din doi in doi ani din 2001. Pentru prima oara in acest an, expertii au comparat masuratorile din septembrie cu altele, realizate in 31 mai.
„A fost foarte cald in aceasta vara si cei mai multi s-ar fi asteptat la o tasare masiva a varfului Mont Blanc” intre cele doua masuratori, dar s-a intamplat exact invers, afirma Vincent Gaillard, coordonator al expeditiei. Mont Blanc atingea 4.807,88 metri in luna mai si a crescut cu aproape un metru in trei luni. Astfel, in pofida unei veri caniculare, calota glaciara care trece de 4.800 de metri s-a marit intre mai si septembrie. Ea masura 18.120 de metri cubi in septembrie, fata de 13.395 de metri cubi la sfarsitul lunii mai.
Temperaturile fiind negative, chiar si vara, la aceasta altitudine, „nu a existat topire a ghetii pe Mont Blanc sau a fost doar de cativa milimetri cand a fost foarte cald la campie”, a incheiat Christian Vincent, citat de AFP.
Sursa: Agerpres