Comisia Europeana, Parlamentul si statele membre au ajuns la un acord miercuri asupra unei legi privind spalarea banilor, in baza careia vor fi introduse registre ce permit identificarea beneficiarilor firmelor paravan si la care vor putea avea acces jurnalistii de investigatii, relateaza AFP.
Acordul prevede obligativitatea pentru statele UE de a tine registre publice ce contin numele beneficiarilor efectivi ai societatilor comerciale, fundatiilor si fiduciilor (trusturi), in scopul de a impiedica firmele false sa transfere bani murdari. Persoanele sau organizatiile care manifesta ”un interes legitim”, indeosebi jurnalistii de investigatii, vor putea avea acces la unele detalii referitoare la identitatea beneficiarilor efectivi.
”Este vorba de un progres crucial”, in masura in care societatile comerciale netransparente ”sunt in centrul mecanismelor de evaziune fiscala si de finantare a crimei organizate la scara mare, in Europa, precum si in tarile in curs de dezvoltare”, a precizat intr-un comunicat eurodeputata ecologista Eva Joly.
In opinia sa, compromisul la care s-a ajuns miercuri ”nu este decat o prima etapa”, din cauza unui ”blocaj al unor state”, care ”a fragilizat proiectul privind un registru intr-adevar public”. In special, doar autoritatile competente vor avea acces la date referitoare la beneficiarii fiduciilor. Intr-un comunicat separat, organizatia nonguvernamentala Financial Transparency Coalition si-a exprimat regretul ca ”respectivul compromis nu permite accesul publicului decat daca el poate proba un interes legitim”.
Acordul ar urma sa faca obiectul unui vot in plenul PE in cursul anului 2015.
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a facut apel saptamana trecuta la tarile membre ale UE si la PE ”sa adopte rapid” directiva impotriva spalarii banilor. El s-a pronuntat pentru ca tertii care demonstreaza un interes legitim sa aiba acces la informatii referitoare la beneficiarii efectivi.
Juncker a fost interpelat de un numar de 43 de jurnalisti de investigatii, care i-au scris la cateva saptamani dupa scandalul de evaziune fiscala LuxLeaks, cerandu-i sa se angajeze in lupta impotriva coruptiei.
Sursa: Agerpres