Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) va incepe, pana la sfarsitul lunii ianuarie, plata primei transe de despagubiri pentru persoanele care si-au abandonat bunurile in zona Cadrilaterului si in Basarabia si Bucovina, in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Anuntul a fost facut luni, intr-o conferinta de presa la Cluj, de presedintele ANRP, George Baesu, care a spus ca la nivel national de astfel de despagubiri vor beneficia zeci de mii de persoane.
„In decembrie 2014, a intrat in vigoare Legea nr. 164, care inlocuieste doua legi – 9/ 1998 si 290/ 2003, care reglementau acordarea de despagubiri persoanelor care si-au abandonat bunurile in zona Cadrilaterului si in Basarabia, Bucovina si Tinutul Herta in perioada celui de-al doilea razboi mondial. Este vorba despre zeci de mii de beneficiari si, din pacate, doar cateva mii au fost efectiv platite. ANRP era constient de o datorie catre aceste persoane, care se ridica la aproape o jumatate de miliard de euro. Sumele vor fi actualizate si se vor plati in cinci transe anuale. Pana la sfarsitul lunii ianuarie vom incepe plata primei transe pentru cei cu despagubiri, care se refera la Cadrilater, Basarabia si Bucovina”, a afirmat Baesu.
Potrivit acestuia, pana la sfarsitul lunii ianuarie vor fi postate pe site-ul ANRP listele cu primele decizii emise prin care se actualizeaza sumele care vor fi acordate drept despagubiri, iar persoanele care au despagubiri mai mici de 20.000 de lei vor primi banii intr-o singura transa.
„O transa nu poate fi mai mica de 20.000 de lei. Facem acest lucru pentru ca nu vrem ca pe oamenii cu sume mici sa ii tinem cinci ani pana le facem plata. In medie, valoarea unui dosar este de 250.000 – 300.000 de lei”, a subliniat presedintele ANRP.
Legea nr. 164/2014 se refera la unele masuri pentru accelerarea si finalizarea procesului de solutionare a cererilor formulate in temeiul Legii nr. 9/1998, privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, precum si Legii nr. 290/2003, privind acordarea de despagubiri sau compensatii cetatenilor romani pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, retinute sau ramase in Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, ca urmare a starii de razboi si a aplicarii Tratatului de Pace intre Romania si Puterile Aliate si Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947.
Sursa: Mediafax