Vezi VIDEO
Noul cod fiscal prevede reducerea TVA la carne, legume si fructe, de la 24 la 9%, incepand din 1 ianuarie 2016. Masura este ceruta de mult de fermieri care, pe de o parte, au avut mult de pierdut din cauza embargoului impus de Rusia si, pe de alta parte, nu puteau oricum concura cu alte tari europene unde aceasta taxa este redusa. Ei spera ca astfel sa se reduca si evaziunea fiscala in domeniu si toata productia de carne sa fie scoasa la suprafata.
Masura este asteptata si ceruta de mai bine de doi ani de fermieri, dar si de procesatorii de carne. Acestia au cerut, in repetate randuri, reducerea TVA la carne si alte alimente, pentru a putea face fata concurentei din statele europene. Embargoul impus de Rusia a fost o lovitura care i-a adus pe multi in imposibilitatea de a-si mai vinde animalele sau produsele procesate.
„Faptul ca vine aceasta masura de la 1 ianuarie 2016 este un lucru care va duce foarte mult la reducerea evaziunii fiscale din aceste sectoare. Se vor vira bani suplimentari la buget si se va reduce presiunea pe care a avut-o producatorul roman de carne sau de produse din carne sau lapte sau legume in competitia inegala cu toate aceste produse venite din alte tari europene in care TVA-ul era mult redus”, a precizat Claudiu Franc, presedinte Federatia Crescatorilor de Bovine din Romania
Fermierii se asteapta ca masura sa aduca cu ea scaderi semnificative ale preturilor la raft. Cumparatorii vor fi astfel stimulati sa cumpere mai mult, iar de cealalta parte fermierii si legumicultorii vor avea unde sa isi desfaca toate produsele.
„Sa nu uitam ca, totusi, suntem in Romania si puterea de cumparare a produselor, a alimentelor de baza este de multe ori redusa din cauza veniturilor pe care le inregistreaza o patura destul de importanta din populatie. Aceasta reducere a preturilor la raft de la 24 la 9% va duce la o crestere a consumului si implicit la cererea acestor produse in piata”, a mentionat Claudiu Franc.
Presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine spune ca fermierii vor mai avea o runda de negocieri cu cei de la ministerul de Finante inainte de finalizarea noului cod fiscal. Acestia incearca sa obtina si anularea impozitului pe stalpi, a impozitului pe constructii speciale si a taxei pe valoare adaugata pentru arenda.
Sursa: Sonia Rajnita