Valul trei al pandemiei a lovit din plin Europa. Rând pe rând, din ce în ce mai mai multe state europene impun măsuri drastice pentru a tempera răspândirea virusului.
Nu fac excepţie nici vecinii noştri. La sud, Bulgaria înăspreşte restricţiile din cauza numărului mare de infectări. Începând de luni, toate şcolile, teatrele, restaurantele şi mallurile din Bulgaria vor fi închise timp de 10 zile. Noile restricţii vin chiar înaintea alegerilor legislative din 4 aprilie.
În Bulgaria, au fost raportate peste 4.200 de cazuri noi de COVID-19, în timp ce în spitale sunt internaţi aproape 8.000 de pacienţi, iar 600 dintre aceştia se află în stare critică.
Şi Serbia înăspreşte măsurile împotriva răspândirii coronavirusului. Şi acolo, spitalele sunt arhipline cu pacienţi infectaţi cu coronavirus. Din cauza numărului uriaş de infectări, Serbia a închis aproape tot. Numai magazinele alimentare, farmaciile şi benzinăriile sunt scutite de restricţii.
În Serbia, în ultimele 24 de ore, au fost raportate peste 5.300 de cazuri noi, iar în spitale sunt peste 4.500 de pacienţi, mulţi dintre ei sunt în stare gravă.
În Polonia, restriţiile actuale, care se află în vigoare în patru din cele 16 regiuni ale ţării, vor fi extinse la nivelul întregii ţări, începând chiar de mâine. Drept urmare, activităţile din hoteluri, instituţii de cultură şi malluri vor înceta. Măsura este valabilă până pe 9 aprilie.
Noi restricţii şi în Ungaria. De luni, şcolile primare, grădiniţele şi creşele se închid până pe 7 aprilie, iar cursurile se mută online. În plus, majoritatea magazinelor, cu excepţia celor alimentare, farmaciilor şi benzinăriilor, îşi vor suspenda activitatea până pe 22 martie.
Peste 6.500 de cazuri noi asociate Sars CoV-2 şi peste 200 de decese au raportat în ultimele ore autorităţile din Ungaria.
În Slovacia, oamenii pot circula între orele 20.00 şi 01.00 a.m doar pentru a munci. Cei care pot lucra de acasă sunt sfătuiţi să facă acest lucru. În magazine şi în transportul în comun, sunt cerute măştile FFP 2 care au protecţie mai bună.
Cehia este, potrivit ultimelor date, ţara cu cel mai mare număr de contagieri de coronavirus din Uniunea Europeană. Ocupă totodată locul doi în privinţa mortalităţii din cauza Sars CoV-2.
Situaţia este critică în centrele de spitalizare care se află la limita capacităţii lor. Autorităţile de acolo cer purtarea măştilor FFP2 sau a măştilor sanitare în magazine şi în mijloacele de transport public.
Iar în Ucraina, restricţiile rămân valabile până pe 30 aprilie. Centrele comerciale, instituţiile de învăţământ, barurile, restaurantele, sălile de fitness aflate în zonele roşii au fost închise. Transportul public a fost limitat la 50% din capacitate.
Şi în Franţa, Parisul, Nisa și alte 15 departamente franceze vor intra într-un lockdown pentru o perioadă de o lună, după ce numărul de cazuri noi de COVID-19 a explodat și spitalele au ajuns la saturație în mai multe zone din țară, a anunțat prim-ministrul francez Jean Castex.
De asemenea, va intra în lockdown și departamentul Alpes-Maritimes, unde se află orașul Nisa. Călătoriile din zonele aflate sub lockdown vor fi interzise. Şcolile vor rămâne deschise, însă liceele vor funcționa la jumătate din capacitate. Magazinele nonesențiale se vor închide.