Cetățenii UE care locuiesc în Marea Britanie vor fi deportați, dacă nu aplică la timp pentru un permis de ședere permanentă, a anunțat ministrul britanic de Interne, Brandon Lewis.
Cetățenii UE din Marea Britanie trebuie să aplice pentru statutul de „rezident permanent” („settled status”) până la 31 decembrie 2020, în cazul unui „Brexit dur”, sau până în 2021, în cazul în care se ajunge la un acord de „divorţ” între Londra şi Bruxelles, scrie Euronews.
“Dacă cetățenii UE nu se înregistrează până la această dată, se vor aplica regulile generale pentru imigrație”, a declarat Lewis, pentru publicația germană Die Welt.
El a adăugat că, dacă se întâmplă acest lucru, “ei vor fi acuzați de ședere ilegală și vor putea fi amendați, închiși sau deportați.”
Odată cu apropierea datei prevăzute pentru retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, tot mai mulți europeni vor să rămână în Marea Britanie, arată statisticile publicate, miercuri, de guvernul britanic. Cei mai numeroşi solicitanţi sunt polonezii, românii şi italienii.
La sfârşitul lui septembrie, numărul total de cereri primite era de peste 1,8 milioane (1.860.200), dintre care 520.600 în septembrie. Acest lucru arată o „nelinişte”, după părerea lui Nicholas Hatton, fondatorul Asociaţiei The3Million, pentru apărarea intereselor cetăţenilor europeni în Marea Britanie.
Potrivit acestuia, guvernul britanic a provocat „foarte mare teamă” cu „riscul unui no-deal”, a consemnat AFP, preluată de Agerpres.
În total, peste 1,5 milioane de solicitări au fost acceptate, mai arată statisticile oficiale, 61% dintre solicitanţi obţinând statutul de „rezident permanent” („settled status”), acordat acelor persoane care au trăit o perioadă continuă de cel puţin cinci ani în Marea Britanie, ceea ce le va permite să continue să muncească în Regatul Unit şi să beneficieze de alocaţii sociale, după Brexit.
Alţi 38% dintre solicitanţi au obţinut statutul de „pre-settled”, atribuit celor care sunt de mai puţin timp rezidenţi ai ţării. Acest statut le va permite să rămână cinci ani suplimentari în Marea Britanie şi să solicite statutul permanent, odată trecut pragul de cinci ani de rezidenţă.