Firmele din Romania vor trebui sa inlocuiasca, intr-un an si jumatate, casele de marcat fiscale cu role de hartie cu case de marcat cu jurnal electronic, a anuntat ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.
Initiativa face parte dintr-un set de masuri de reducere a evaziunii fiscale pe care il va promova Ministerul Finantelor Publice (MFP), alaturi de introducerea unei loterii fiscale si de schimbul automat de informatii intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si banci.
Romania este singura tara din Europa care inca mai utilizeaza case de marcat cu role de hartie, in timp ce casele de marcat cu jurnal electronic pot fi conectate la un server central, iar MFP poate urmari tranzactiile si poate combate evaziunea pe TVA, a aratat ministrul Finantelor.
In plus, a adaugat Petrescu, masura va duce la reducerea costurilor pe care le au companiile cu depozitarea rolelor de hartie, care trebuie pastrate un numar de ani, costurile fiind de 150 de euro pe an, pe casa de marcat.
Masura va fi implementata pe un orizont de timp de un an si jumatate, firmele mari urmand sa adopte casele de marcat cu jurnal electronic intr-o perioada de timp mai scurta, in timp ce IMM-urile vor avea mai mult timp la dispozitie.
O alta masura din pachetul de masuri antievaziune este introducerea unei loterii fiscale, asa cum s-a intamplat in state precum Slovacia, Malta sau Portugalia, in timp ce in Polonia este in curs de implementare. Petrescu a explicat ca va fi o loterie online, in fiecare luna, iar participantii vor putea inscrie online detalii de pe bonul fiscal.
O a treia masura avuta in vedere de MFP este schimbul automat de informatii intre ANAF si banci, lunar, pe rulaje si tranzactii, scopul fiind reducerea marii evaziuni fiscale. Aceasta masura, a aratat oficialul MFP, este parte a unui proiect mai larg, inceput in urma cu cateva luni, cand Romania a semnat la Berlin un acord de schimb de informatii fiscale cu alte 52 de state, prin intermediul unei baze de date comune, care va functiona incepand cu anul 2017.
Introducerea loteriei fiscale si a caselor de marcat conectate online cu administratia fiscala se numara si printre recomandarile unui studiu realizat de compania de consultanta PricewaterhouseCoopers (PWC) si Mastercard, prezentat miercuri la Palatul Victoria.
O alta recomandare prevazuta in studiul PwC este limitarea platilor si incasarilor cash. MFP a promovat un proiect de plafonare a platilor cash, care a fost adoptat de Senat si urmeaza sa fie discutat de Camera Deputatilor. Potrivit lui Bogdan Belciu, partener la PwC, economia gri in Romania este estimata la aproape 29% din PIB, mult peste media europeana de 19%. De asemenea, ponderea numerarului in circulatie este de 60% din PIB in Romania, de sase ori mai mare decat in tarile din zona euro.
Sursa: Agerpres