Proiectul de lege care conține noi măsuri fiscale include modificări care afectează sportul profesionist, arată o analiză Gsp.ro. Începând din anul următor, salariul maxim pe care îl poate plăti unui sportiv sau antrenor de un club finanțat din bani publici nu poate depăși 30.000 de lei net, adică dublul indemnizației șefilor de consilii județene.
Reamintim că mulți primari folosesc banii publici pentru a-și face imagine prin intermediul echipelor de fotbal, handbal, baschet ori hochei pe care le finanțează. Ei ajung să plătească sume uriașe sportivilor din banii publici. Pentru a ocoli regulile care îngrădesc deja utilizarea banilor publici în sport, unii primari au înființat firme care gestionează aceste cluburi.
De asemenea, proiectul prevede și taxarea suplimentară a contractelor de activitate sportivă – o găselniță utilizată până acum pentru a face mai atractiv fotbalul românesc. Această eliminare a unor excepții va încurca și cluburile de fotbal profesionist, crescându-le costurile.
Efectul acestei măsuri va fi simțit în toate sporturile, dar mai ales în handbal, unde există cele mai mari salarii suportate din bani publici.
Cristina Neagu e cel mai bine plătită la clubul CSM București, al Primăriei Capitalei, cu 23.000 de euro, însă în competiție mai există foarte multe salarii de peste 10.000 de euro net lunar.
Cluburile de handbal atrag sume mici din sponsorizări, aproape toți banii lor sunt din bugetele consiliilor locale, județene. Bugetul echipei pentru anul 2023 e în jurul a 3,6 milioane de euro, o sumă din care numai 800.000 de euro provin din fonduri private.
Aproape trei milioane de euro sunt din fonduri publice, ceea ce a permis atragerea unor jucătoare dintre cele mai bune și mai scumpe din lume.
Sursă: G4Media.ro