Politia Romana verifica, periodic, modul in care persoanele puse sub supraveghere judiciara isi respecta obligatiile, iar in cazul incalcarii acestora, sesizeaza instanta competenta. De la infiintarea birourilor si compartimentelor de supravegheri judiciare in cadrul structurilor de investigatii criminale, la data de 1 februarie 2014, au fost dispuse masuri preventive fata de peste 9.600 de persoane.
In perioada 1 februarie – 31 decembrie 2014, in conformitate cu prevederile Noului Cod de Procedura Penala, la nivelul Biroului Supravegheri Judiciare din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale Maramures, au fost dispuse masuri preventive fata de 127 de persoane. Masurile preventive care stabilesc supravegherea judiciara presupun obligatii in sarcina persoanelor fata de care au fost dispuse.
Astfel, fata de 87 persoane a fost dispusa masura controlului judiciar, fata de 39 cea a arestului la domiciliu, iar fata de o persoana cea a controlului judiciar pe cautiune. La data de 01 ianuarie 2015, au ramas in supraveghere 68 de inculpati dintre care 18 arestati la domiciliu, 49 sub control judiciar si unul sub control judiciar pe cautiune.
In perioada mentionata anterior, politistii de supraveghere judiciara au comunicat catre instante sau parchete 19 sesizari cu privire la incalcarea obligatiilor stabilite iar in 7 cazuri a fost inlocuita masura preventiva de supraveghere dispusa initial, cu o alta masura, mai grava.
Politistii au efectuat aproximativ 1600 verificari inopinate la locuintele inculpatilor arestati la domiciliu si 28 de verificari pe itinerariul de deplasare al inculpatilor.
Informatii de background:
La data de 1 februarie 2014, a fost dezvoltata la nivelul Politiei Romane o aplicatie informatica pentru evidenta persoanelor aflate sub control judiciar, control judiciar pe cautiune si arest la domiciliu.
Odata cu intrarea in vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operationalizate Birourile de Supraveghere Judiciara de la nivelul I.G.P.R., D.G.P.M.B. si I.P.J.-uri, precum si compartimente de supraveghere judiciara la nivelul politiilor municipale, altele decat cele resedinta de judet.
Aproximativ 500 de politisti isi desfasoara, la nivel national, activitatea in cadrul acestor structuri.
De asemenea, la nivelul Inspectoratului General al Politiei Romane a fost dezvoltata o aplicatie informatica pentru evidenta acestora si a fost elaborata o metodologie privind supravegherea persoanelor fata de care s-a dispus masura controlului judiciar, controlului judiciar pe cautiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel national, in mod unitar, a prevederilor legale.
Sursa: IPJ Maramures