Spitalele care vor cere bolnavilor sa-si cumpere medicamente sau materiale sanitare pe durata internarii vor fi sanctionate cu retinerea a 1 la suta din valoarea contractului cu casa de asigurari de sanatate si chiar rezilierea acestuia, a declarat presedintele CNAS Vasile Ciurchea.
„Un pacient, cand se interneaza, nu trebuie sa fie pus sa plateasca nimic pentru medicamente si materiale sanitare. Daca este pus, atunci trebuie sa se intoarca la casieria spitalului si sa solicite decontarea. Incercam sa reglam aceasta situatie. Sigur ca luam masuri concrete, atunci cand un furnizor de servcii medicale greseste i se intrerupe contractul cu casa pentru o perioada. Nu cred ca cineva isi permite sa greseasca daca pierde contractul cu casa”, a spus presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, precizand ca reglementarea este valabila din 1 aprilie.
Potrivit lui Ciurchea, orice funizor, manager, medic, sef de sectie, care va trimite bolnavii sa-si ia medicamente va fi sanctionat. „Daca un spital greseste cu ceva, sigur nu poti sa inchizi spitalul. Prima sanctiune va fi de 1 la suta din valoarea totala de contract. Dar daca greseste continuu, atunci putem merge si pana la rezilierea contractului. Deciziile se iau cu celeritate. Pacientul poate sa reclame in foarte multe locuri astfel de situatii, inclusiv la CNAS. Tinem cont de reclamatiile pacientului. De asemenea vor fi sanctionati si cei care le cer coplata pacientilor care au bilet de trimitere”, a mai spus presedintele CNAS.
Intrebat despre modificarile la contractul cadru, presedintele CNAS a spus ca sunt putine. „Este vorba despre mai multe vizite la domiciliul bolnavilor, dar nimeni nu este obligat sa faca 40 de vizite. De asemenea, un laborator de analize trebuie sa deschida un punct de lucru, avizat, acreditat si sa aiba masina speciala care transporta probe de sange. Diferenta este ca si acum se poate recolta sange in cabinetul medicului de familie, dar acel punct de recoltare sa fie facut dupa toate regulile. Cardul de sanatate mai pune ordine. Daca de fiecare data la recoltare se foloseste cardul, atunci inseamna ca a fost nevoie de acel serviciu”, a spus Ciurchea. El a mai precizat ca nu se percepe coplata pentru tomografie si RMN.
Potrivit presedintelui CNAS, in 2014 nu s-au cheltuit toti banii alocati serivciilor paraclinice, ramanand aproape 100 de milioane lei.
Sursa: Mediafax