Specialisti in geologie si topografie au efectuat un studiu privind cauzele alunecarii de teren de la Chelinta si au concluzionat zona este una de risc, astfel ca oamenii nu vor mai avea voie sa ridice locuinte si nici sa taie arborii, sa sape santuri sau sa pasuneze animalele mari in perimetrul afectat.
Potentialul instabil al zonei Valcei este determinat de diferenta de cota intre albia majora a raului Somes si zona de platou de la iesirea din defileu, au stabilit geologii. Zona este afectata de o serie de prabusiri succesive, iar directia predominanta de alunecare a terenului are orientarea de la est la vest, fiind identica cu scurgerea apelor pluviale si freatice.
Specialistii au mai descoperit ca albia Vaii Hotarului este colmatata, in sectiunea drumului judetean 108E si contribuie la inmuierea bazei taluzului, respectiv infiltrarea in stratul freatic. Pe drumul din apropiere apele se scurg in lungul acestuia, iar in timp au dus la formarea unui prag si au contribuit la producerea alunecarii de teren care a afectat drumul si locuintele oamenilor.
„In acest context, Comitetul local pentru situatii de urgenta poate declara zona Valcei drept una de risc la alunecari de teren„, a mentionat geologul Sorin Zaharia.
Prefectul Sandu Pocol, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a dispus luarea unor masuri in zona, astfel incat situatia sa nu se inrautateasca.
„In zona Valcei trebuie luate masuri pentru delimitarea zonelor expuse la alunecari de teren, cu interdictie de construire a unor locuinte pana la elaborarea unor documentatii si studii de specialitate. Au fost interzise, in zona cu potential de alunecare, taierea arborilor si executarea de santuri in versant sau la baza acestuia, respectiv executarea de araturi si pasunatul animalelor mari”, a declarat Pocol.
Pentru consolidarea terenului specialistii care s-au deplasat, la fata locului, au identificat si propus mai multe solutii complementare. Una dintre acestea prevede regularizarea Vaii Hotarului, in amonte si in aval. Alta se refera la realizarea unui dren principal care sa preia scurgerile de pe versanti si sa le dirijeze spre raul Somes. De asemenea, s-a vorbit despre despre constructia unui zid de sprijin pentru consolidarea terenului, dar si a drumului judetean.
Specialistii urmeaza sa se intalneasca marti, 21 iunie, in sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, pentru a discuta despre alunecarea de teren de la Chelinta si masurile propuse.
Sursa: I.O.