Ziua Mondiala a numarului Pi este sarbatorita sambata pe plan international printr-o serie de concursuri inedite, diverse evenimente cu specific matematic, dar si degustari de placinte, informeaza theguardian.com. Astfel, 14 martie 2015 este o zi exceptionala, in special pentru pasionatii de matematica si de alte stiinte exacte, mai ales in Statele Unite ale Americii. Intrucat americanii citesc data din calendar plasand luna inaintea zilei, pentru ei, omenirea se afla sambata in ziua de 3/14/15, adica exact aceleasi cifre cu care incepe celebrul numar Pi: 3,1415.
Sambata aceasta nu reprezinta insa o simpla Zi Mondiala a Numarului Pi („Pi Day”), un eveniment sarbatorit in fiecare an pe 14 martie, ci un o zi care apare o data la 100 de ani.
14 martie 2015 reprezinta prima zi din ultimul secol cand o data din calendar poate fi descrisa prin cifrele 3/14/15. Momentul de maxima intensitate a acestei zile s-a produs de dimineata, la ora 9.26.53, cand data si timpul au descris primele 10 cifre ale numarului Pi. Urmatoarea data din calendar similara va avea loc in anul 2115.
Pi, definit ca raport intre circumferinta unui cerc si diametrul acestuia, a generat de-a lungul anilor numeroase concursuri – in special care vizau capacitatea de memorare – si a contribuit la aparitia unui nou limbaj. Ziua Mondiala a Numarului Pi, o initiativa aparuta la inceput in Statele Unite ale Americii pentru a promova matematica in randul copiilor, s-a transformat in ultimii ani intr-un veritabil „Craciun al tocilarilor”, afirma The Guardian, fiind sarbatorita in lumea intreaga atat de catre copii, cat si de adulti, cel mai adesea prin degustari de placinte. Cuvantul „pie” din limba engleza inseamna „placinta” si are o pronuntie similara cu aceea a numarului Pi.
In scolile din Swansea, un oras din Marea Britanie, elevii au avut dreptul de a manca
placinte in timpul orelor de matematica. Evenimentele asociate cu aceasta sarbatoare au fost incurajate si de guvernul din Tara Galilor, care a declarat ziua de sambata drept „Pi Day Cymru”, pentru a-l onora pe matematicianul William Jones, nascut in Anglesey, care a propus simbolul π pentru numarul Pi in anul 1706.
William Jones nu a fost primul matematician care a inteles faptul ca raportul dintre circumferinta cercului si diametrul sau reprezinta un numar care sfideaza calculele facile. Insa el a fost primul care a propus ca acest raport sa fie denumit cu ajutorul simbolului π, sugerandu-l intr-o carte, ca un fel de abreviere pentru cuvantul „perimetru”. Cercul reprezinta cea mai elementara forma bidimensionala care poate fi desenata. El poate fi trasat cu un compas sau cu ajutorul unui creion atasat de o sfoara care executa o miscare circulara.
Fascinatia savantilor pentru numarul Pi provine din faptul ca raportul dintre cele mai simple cantitati masurabile ale cercului – circumferinta si diametrul – produc un numar care este atat de complicat: expansiunea sa de dupa virgula continua la infinit, generand o secventa de zecimale care nu se repeta si nu formeaza niciun tipar. Contrastul dintre simplitatea definitiei sale si complexitatea rezultatelor sale a facut ca numarul Pi sa devina un veritabil simbol cultural. Pi a devenit o metafora pentru misterele matematicii, fiind glorificat in multe feluri, inclusiv printr-un cantec interpretat de Kate Bush, un film regizat de Darren Aronofsky si un parfum lansat de casa Givenchy.
Matematicienii au incercat de-a lungul timpului sa identifice tot mai multe zecimale ale numarului Pi. Arhimede a descoperit primele doua zecimale in secolul al III-lea i.e.n. In prezent, Pi are 13,3 trilioane de zecimale cunoscute, acest rezultat fiind anuntat online, in octombrie 2014, de un savant anonim, care foloseste pe internet pseudonimul Houkouonchi.
Lasand la o parte rolul sau major in stiintele exacte, Pi este de asemenea singurul numar care a inspirat propriul sau gen literar, „pilish”, in care lungimea cuvintelor dintr-o propozitie este determinata de zecimalele lui Pi.
De exemplu: „It’s a bash, a party: celebrate Pi!” („Este o petrecere: Sarbatorim Ziua Pi!”).
In propozitia din limba engleza, primul cuvant are trei litere, al doilea o litera, al treilea are patru etc. Recordul absolut in acest gen literar inedit este americanul Mike Keith, al carui roman „Not a Wake” corespunde cu precizie primelor 10.000 de zecimale ale numarului Pi.
Pi reprezinta, de asemenea, sursa de inspiratie a unei competitii sportive: Memorarea Pi, in cadrul careia participantii trebuie sa recite din memorie cat mai multe zecimale ale numarului Pi.
Japonezul Akira Haraguchi, in varsta de 69 de ani, afirma ca a stabilit un nou record mondial in aceasta privinta, dupa ce ar fi recitat in public primele 100.000 de zecimale ale numarului Pi. El ar fi avut nevoie de 16 ore si 30 de minute pentru a stabili acest record.
Oficial, recordul mondial Guinness este detinut de chinezul Chao Lu, care a recitat in public primele 67.890 de zecimale ale numarului Pi.
Scrierea de texte in genul literar „pilish” si competitiile de memorare reprezinta metode traditionale de sarbatorire a Zilei Mondiale a Numarului Pi, insa cele mai populare activitati implica de obicei degustarile de placinte, preparate cu aceasta ocazie in forma circulara. In Statele Unite, unde Pi Day are cea mai mare vizibilitate, magazinele marcheaza aceasta zi speciala adoptand pretul special de 3,14 dolari pentru o placinta.
O alta coincidenta fericita consta in faptul ca 14 martie reprezinta de asemenea ziua de nastere a lui Albert Einstein, adaugand astfel un element de respectabilitate stiintifica unei sarbatori insolite. In Princeton, oras din statul american New Jersey, unde Einstein a locuit vreme de doua decenii, Pi Day este una dintre cele mai importante zile ale anului, in timpul careia sunt organizate zeci de evenimente, inclusiv o parada, un concurs de aruncat placinte si o competitie la care participa persoane care seamana din punct de vedere fizic cu celebrul savant.
Numarul π (adesea scris pi) este o constanta matematica a carei valoare este raportul dintre circumferinta si diametrul oricarui cerc intr-un spatiu euclidian; este aceeasi valoare ca si raportul dintre aria unui cerc si patratul razei sale. Simbolul π a fost propus pentru prima oara de matematicianul galez William Jones in 1706. Valoarea constantei este egala aproximativ cu 3,14159 in notatia zecimala obisnuita. Numarul Pi este una dintre cele mai importante constante din matematica si fizica: numeroase formule din matematica, inginerie si alte stiinte implica folosirea lui π.
Sursa: Mediafax