Deschiderea manifestării dedicate promovării proiectului ”10 pentru folclor” în județul Maramureș, la Călinești. La manifestare au fost prezenți inițiatorii și coordonatorii proiectului din județul Suceava, împreună cu artista Măriuca Verdeș, Asociația Călineștenii Maramureșului, Școala Rădăcinilor Străbune, domnul primar Mihai Nemeș, interpreți de muzică populară și localnici.
Folclorul reprezintă tradiția și identitatea noastră. Moștenită din generație în generație este o valoarea patrimonială a poporului român. ”10 pentru folclor” contribuie la o cunoaștere mai bună a datinilor și obiceiurile străbune, la promovarea în rândul copiilor, a tinerilor și adolescenților a tot ceea ce este mai frumos și emoțional, portul și dansul popular specific unei culturi autentice și tradiționale.
Maramureșul, ținut de legendă și istorie, deține una din cele mai frumoase culturi populare, o zestre inegalabilă ce reflectă în zilele de sărbătoare viziunea despre lume și viață, o artă populară manifestată în toate formele ei, de la cântec, la învârtită și țâpurituri, binecuvântată prin statornicia credinței. Arta populară maramureșeană este o valoare spirituală de netăgăduit. Să nu uităm că folclorul nu este altceva decât o enciclopedie poetică a vieții, ce oglindește în forme multiple și variate sentimente, gânduri, năzuințe, obiceiuri și semnificații.
Artistul popular Măriuca Verdeș cunoaște importanța folclorului și a considerat, probabil, ca o datorie de suflet transmiterea fondului de valori al creației populare și promovarea folclorului ca obiect de studiu opțional în școli. Cunoașterea, valorificarea și transmiterea tradițiilor populare sunt esențiale, inclusiv pentru formarea personalității umane. ”10 pentru folclor” contribuie nu doar la promovarea artei populare, ci și la o închegare de relații personale, elevii socializează unii cu alții și contribuie la dezvoltarea procesului instructiv-educativ. Manifestarea artistică de astăzi oferă copiilor sentimentul bucuriei de a fi admirați, le îmbogățesc capacitatea afectivă și îi apropie de înțelesul folclorului în comunitate.
Îi mulțumesc și o felicit pentru inițiativa promovării folclorului în școli pe coordonatoarea proiectului, pe artista Măriuca Verdeș, o voce educată în spiritul respectului pentru folclor, pentru tradițiile populare autentice, pentru contribuția și aportul substanțial în anul Centenarului Marii Uniri, la consolidarea conștiinței naționale, organizarea unor forme culturale arhaice tradiționale care imprimă valențe cântecului și dansului popular.
Vă asigur de respectul și considerația mea, de sprijinul meu personal pentru implementarea cu succes a proiectului ”10 pentru folclor” în Maramureș.