La fiecare noua minute, un roman este diagnosticat cu sindrom coronarian acut, principala cauza de mortalitate cardiovasculara din tara, iar la fiecare 30 de minute o persoana face infarct miocardic, printre factorii favorizanti fiind obezitatea, fumatul si sedentarismul.
„In fiecare an, aproximativ 150.000 de romani mor din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentand circa 60 la suta din totalul deceselor inregistrate, iar estimarile indica date la fel de alarmante pe viitor, in special prin contributia factorilor de risc cardiovascular: hipertensiunea arteriala, colesterolul, obezitatea, diabetul zaharat, fumatul, sedentarismul”, a mai declarat prof. dr. Dan Gaita, presedintele Fundatiei Romane a Inimii, marti, cu ocazia lansarii campaniei „Saptamana inimii”.
Potrivit medicului, bolile cardiovasculare reprezinta principala problema de sanatate la nivel mondial.
„Desi este o problema medicala, solutia este nu doar in mana doctorilor, ci trebuie sustinuta de intreaga societate. Modul de viata trebuie optimizat, asa cum trebuie si accesul la serviici medicale de buna calitate”, a mai spus prof. dr. Gaita.
Presedintele Fundatiei Romane a Inimii a subliniat, si cu acest prilej, carentele modului de viata urban: alimentatia de proasta calitate, plina de calorii, lipsa de miscare, poluarea si fumatul.
„Portiile (de mancare – n.r.) au crescut in ultimii 50 de ani, ajungand de zece ori mai multe calorii pe portie. Ce este de facut? Sa mancam mai sanatos, sa facem zilnic miscare, sa nu fumam. Asta este preventie. Altfel, vom avea tot mai multe persoane in varsta de doar 35 de ani care fac infarct”, a adaugat prof. dr. Gaita.
La randul lui, dr. Gabriel Tatu-Chitoiu, care va prelua presedintia Societatii Romane de Cardiologie, a spus ca unul din trei romani sufera de hipertensiune arteriala, de obezitate sau de amandoua. „Preventia si tratamentul bolilor cardiovasculare sunt principala noastra preocupare, in conditiile in care sapte milioane de romani sufera de una dintre manifestarile generalizate ale aterosclerozei – principala cauza a complicatiilor cardiovasculare. Din pacate, multi profesori prefera sa faca meditatii in locul orei de sport. De aceea, Societatea Romana de Cardiologie va colabora cu Ministerul Eucatiei, pentru dezvoltarea unor programe de educatie in scoli”, a mai spus dr. Tatu-Chitoiu.
Medicul a vorbit si despre un program derulat de Societatea Romana de Cardiologie si Fundatia Romana a Inimii, prin care orice persoana poate completa un chestionar cu raspunsuri la anumite intrebari, in functie de care un cardiolog va recomanda fie un nou astfel de test al inimii, dupa un timp, fie un control medical, intr-un cabinet de specialitate.
„Medcii de familie nu au timp de preventie. Pregatim un program informatizat la care va putea avea acces, foarte usor, oricine”, a mai spus dr. Tatu-Chitoiu.
Actualul presedinte al Societatii Romane de Cardiologie, conf. dr. Ioan Mircea Coman, a subliniat, cu acelasi prilej, ca exista o subfinantare a sistemului sanitar, iar procentul din PIB alocat pentru sanatate nu este suficient. „Banii ar trebuie dirijati spre preventia primara, pentru ca sunt mai eficienti decat cei pe care ii indreptam spre tratarea bolii”, considera Coman.
Campania „Saptamana inimii” se va desfasura, in perioada 28 septembrie – 5 octombrie, sub sloganul „Noi ne-am pus inima la treaba! Tu ce faci?”. Initiativa, care include, intre altele, un cros si un cursa pe biciclete, este coordonata de Fundatia Romana a Inimii si sustinuta de Ministerul Sanatatii.
Sursa: Mediafax