Vezi VIDEO
Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” din Baia Mare a gazduit o lansare inedita de carte, care l-a avut ca protagonist pe medicul Nicolae Rednic. Poetul demonstreaza ca arta nu are varsta, debutand la 80 de ani si dezvaluindu-le iubitorilor de frumos cateva dintre gandurile care l-au framantat de-a lungul anilor, mai ales in momentele in care se afla in sala de operatie, la capataiul bolnavilor. Autorul vorbeste, de asemenea, despre rostul pensionarii si sansa de a te reintoarce la vechile pasiuni.
Cateva cadre medicale baimarene s-au intalnit azi, 11 ianuarie, in Sala de Conferinte a Bibliotecii Judetene “Petre Dulfu”, nu pentru a dezbate anumite teme legate de profesie, ci pentru a-l sprijini pe colegul lor, doctorul Nicolae Rednic, in debutul sau literar. In prima sa carte, autorul le-a oferit celor prezenti o altfel de viziune a ceea ce inseamna munca intr-o sala de operatie, aducand in prim plan, prin intermediul poeziei, trairile si gandurile unui medic anestezist, ce vegheaza la capataiul bolnavilor.
“Demult, imi placea sa ma joc cu versurile, cu rima si stand la capul bolnavului in sala de operatii. Ca anestezist, ma gandeam la cate un vers, la o intamplare din viata, din realitatea vietii. Asa s-au adunat fila cu fila, dar nu am avut niciodata curajul sa fac acest pas”, a marturisit medicul Nicolae Rednic.
Nicolae Rednic s-a nascut in Cavnic, iar din 1965 si-a dedicat viata meseriei de medic antestezist la Spitalul Judetean “Dr. Constantin Opris” din Baia Mare. Aflat la varsta de 80 de ani, doctorul s-a hotarat sa se intoarca la una din marile sale pasiuni: arta si sa redescopere bucuria de a picta si a scrie versuri.
“Pensionarea este un moment foarte critic. Sunt trei categorii de atitudini, pe care un om le poate avea in fata pensionarii. Sunt unii care accepta perfect pensionarea, sunt altii care din contra, se lamenteaza, sufera si altii care braveaza. Din primele doua categorii toti sunt pretabili la boli grave doar cei care o primesc cu drag sunt aceia care traiesc linistiti, de aceea trebuie sa-ti gasesti din timp o ocupatie, ceva. Fiecare om e dotat de Dumnezeu cu ceva, fiecare are anumite aptitudini”, a spus autorul.
In volumul de poezii “Ganduri care dor” autorul a cuprins 36 de poezii care vorbesc, intr-o prima parte, de cele mai importante momente din viata doctorului – copilaria care o are in centru pe mama sa; prima iubire, platonica si neimplinita; intalnirea cu sufletul sau pereche, sotia; bucuria de a fi tata, bunic.
Mare iubitor de arta, Nicolae Rednic reda, in primele sale creatii, cele mai frumoase locuri, iar spre final dezvaluie cateva dintre gandurile care te fac sa suferi, acele “ganduri la care nu le gasesti solutie, explicatie”, dupa cum le defineste autorul.
Sursa: Diana Grad