Medicamentul „de stat treaz” poate opri alcoolul sa provoace ameteala care ii face pe oameni sa piarda controlul. Cercetatorii considera ca medicamentul iomazenil, luat inainte de a bea alcool, are capacitatea sa opreasca efectele alcoolului asupra creierelui. Vor fi efectuate teste pe simulatoare de sofat care sa determine daca voluntarii care au consumat alcool pot sa conduca o masina daca au folosit medicamentul. Rezultatele unui studiu pilot au relevat ca voluntarii care au luat iomazenil inainte de a bea alcool franeaza mai repede si e mult mai putin probabil pentru ei sa se abata de la drum.
Cercetatorii de la Universitatea Yale nu vor doar sa creeze un medicament care sa permita oamenilor sa bea mai mult alcool. Ei spera ca prin oprirea alcoolului sa ajunga la anumite celule ale creierului, vor face din iomazenil un medicament pentru alcoolici, care va reduce din placerea bauturii si astfel va duce la o vindecare mai usoara, care va diminua efectele negative provocate ficatului si altor organe.
Cercetatorul Deepak D’Souza a explicat ce isi doresc oamenii de stiinta sa realizeze. „Un medicament care are potentialul sa opreasca efectele alcoolului asupra sistemului central nervos poate actiona ca un tratament unic impotriva intoxicatiilor cu alcool si a alcoolismului”, a spus acesta.
Studiul celor de la Yale nu este singurul care cauta sa gaseasca un medicament pentru „a sta treaz”. Intr-un alt experiment, de data asta cu naloxon, soarecilor de laborator li s-a administrat o cantitate insemnata de alcool iar acestia nu si-au schimbat cu nimic comportamentul. Dar este posibil ca tratamentul sa reduca si placerea de a bea alcool. Desi oamenii ar putea tolera alcoolul mai usor, ar disparea sentimentul de dorinta pentru bautura.
O alternativa la aceste tratamente o reprezinta studiul despre medicamentul „alcool fara durere”. Cercetatorii britanici incearca sa gaseasca un medicament lichid care da toate placerile alcoolului, dar fara niciun impact negativ. Medicamentul ar imita placerile alcoolului, dar nu ar conduce si la betie. Substanta ar fi furnizata cu o „pastila antidot” care ar termina imediat efectele alcoolului, permitand soferilor sa se intoarca acasa sau chiar la serviciu.
Criticii acestei substante considera ca antidotul ar putea sa nu fie luat de cei care au baut, iar acestia sa se urce totusi la volan. Medicamentul este insa foarte asteptat de cei din industria alcoolului.
Sursa: Mediafax