Vezi VIDEO
Asigurarea garzilor in cele mai multe dintre spitalele maramuresene este imposibil de realizat. Oficialii Directiei de Sanatate Publica Maramures (DSP) spun ca medicii sunt din ce in ce mai putini, desi periodic sunt scoase la concurs posturi vacante. Specialistii nu sunt interesati sa profeseze in unitatile mici, desi in unele cazuri li se ofera chiar si anumite facilitati. Cele mai deficitare sunt specialitatile de Anestezie si Terapie Intensiva din spitalele mici. In timp ce unele voci afirma ca e nevoie de construirea de spitale, la ora actuala nu se poate asigura personalul medical nici macar la unitatile care functioneaza in prezent.
Problemele se accentueaza cu fiecare zi care trece din cauza ca medicii prefera sa se orienteze spre spitalele mari sau spre locurile de munca din strainatate. In acest context, liniile de garda sunt aproape imposibil de sustinut la majoritatea spitalelor din judet.
„Problemele sunt in spitalele mici, fiindca medicii sunt din ce in ce mai putini. Cu toate demersurile facute si de noi si de unitatile sanitare si de ordonatorii de credite, Consiliile Locale, posturile au fost scoase la concurs, facilitati sunt oferite. Medicii nu se angajeaza la aceste spitale si ca urmare nu se mai pot sustine liniile de garda. Problema se acutizeaza mai ales in perioadele de concedii, vara. Fata de posturile vacante si necesarul de medici care e de minim patru pentru asigurarea unei linii de garda, personalul existent este foarte putin”, a declarat directorul adjunct al DSP Maramures, Carmen Sima.
La ora actuala, cele mai mari deficiente de personal sunt la spitalele din Maramuresul Istoric, dar si la cel din Targu Lapus. O penurie de angajati se inregistreaza in special la Terapie Intensiva, unde e nevoie de minimum 12 persoane la nivel de judet.
„Deficitare sunt si Borsa chiar daca sunt in subordinea Ministerului Sanatatii, Viseu, foarte deficitar, spitalul din Sighet. Sunt spitale de patologie infectioasa pluridisciplinara care nu-si pot desfasura activitatea si sa-si plateasca serviciile platite de casa de asigurari daca nu au medici pentru toate specialitatile. Toate aceste spitale trimit cazurile catre Spitalul judetean de urgenta. In terapia intensiva ne lipsesc minimum 12 medici”, a adaugat Carmen Sima.
Reprezentantii DSP sustin ca situatia e cu atat mai grava, cu cat problemele incep sa se extinda si la unitatile spitalicesti din Baia Mare. In ciuda adreselor facute de managerii spitalelor catre Ministerul Sanatatii pentru ocuparea posturilor vacante, in general aceste locuri raman descoperite din cauza dezinteresului specialistilor de a veni sa se angajeze in aceste unitati. Conducerea DSP a mai aratat ca ritmul de angajare al medicilor e unul foarte mic in comparatie cu ritmul in care doctorii pleaca din sistemul romanesc.
Sursa: Camelia Tocaci