Numărul şi complexitatea problemelor fundamentale cu care se confruntă sistemul medical sunt depăşite ca nivel de suportabilitate de chinul zilnic prin care trec mii de medici de familie încercând să îşi facă datoria.
Medicii de familie trebuie să facă ture de noapte ca să valideze documentele, şi adaptarea normelor de activitate la ritmul de funcţionare a sistemului.
Sistemele informatice pe baza cărora ar trebui să se stabilească relaţia dintre prestatorii de servicii (medicii de familie), asigurător (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate) şi beneficiar (pacientul român) aproape nu mai funcționează.
Disfuncţionalităţile sistemului creează probleme insurmontabile medicului de familie, atât la nivel birocratic cât şi în comunicarea cu pacientul. De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicină de familie (bilet de trimitere, reţetă electronică) trebuie validate în termen de maxim 72 de ore însă au fost situaţii în care pe o perioada de 3 zile sistemul a funcţionat adunat 2-3 ore.
Pe 10 Mai, o monitorizare internă a sistemului. Practic, medicii au acordat zilnic note funcţionării sistemului. Spre surprinderea tuturor, sistemul a avut o aparentă revigorare în perioada imediat ulterioară lansării publice a acestui mecanism de monitorizare, dar s-a prăbuşit după o săptămână de la alegerile europarlamentare.
Astăzi, exact la o lună de la lansarea monitorizării, sistemul SIUI a obţinut media 0,33.
Până în acest moment nicio persoană şi nicio instituţie nu au fost făcute responsabile pentru modul ineficient în care au fost cheltuiţi banii publici în acest proiect.
Medicii de familie ar trebui sa lucreze doar in sistem CENTRE DE PERMANENTA , 7din 7 ,24 din 24. Atunci ar fi medici de familie , acum cand te imbolnavesti e weekend sau medicul a fost pe dimineata .