O delegatie din regiunea britanica Kent, alcatuita din Gillian Vass – manager al Institutului de Asistenta Sociala si Sanatate, si dr. Declan O’Neill – director adjunct al Departamentului de Sanatate Publica, s-a intalnit astazi, 19 februarie, cu autoritati din Maramures. La discutii au fost prefectul Maramuresului, Gyöngyike Böndi, vicepresedintele CJ, Emil Marinescu, primarul Baii Mari, Cristian Anghel, precum si alti directori de institutii publice. Subiectul discutiilor a fost gasirea unor posibilitati de colaborare economica si sociala intre Maramures si Kent, insa cel mai mult s-a insistat pe problemele din sistemul sanitar.
Prezenta delegatilor straini in Maramures este un prilej de reintalnire cu o parte din conducatorii judetului, pentru ca acestia nu au facut decat sa intoarca vizita facuta anul trecut de maramureseni in Kent. Englezii vor ramane in judet pe tot parcursul saptamanii, ei urmand sa participe si la expozitia MaraMedica.
Managerul Gillian Vass a afirmat ca sistemul de sanatate publica din comitatul Kent este organizat si functioneaza pe principii asemanatoare cu cel din Maramures si ca din aceasta perspectiva exista multe oportunitati de colaborare, care mod cert vor fi materializate in viitor. El le-a propus omologilor maramureseni care isi desfasoara activitatea in sistemul de sanatate efectuarea unui schimb de experienta in comitatul Kent.
Dr. Declan O’Neill a specificat ca serviciile de sanatate in Marea Britanie sunt asigurate prin contract. In ceea ce priveste tratamentul persoanelor bolnave mintal, diferenta fata de sistemul romanesc este ca serviciile medicale de care beneficiaza aceste persoane sunt unite prin existenta de comisii medicale si asistenta sociala.
Dezvoltarea programului de ajutorare a bolnavilor de SIDA; dezvoltarea afacerilor si oportunitatilor economice pentru sistemul de sanatate si colaborare cu persoane calificate si schimburile de experienta reprezinta trei nivele promovate in politica sistemului de sanatate britanic. De asemenea, colaborarea cu universitatile britanice din domeniu au o mare importanta in activitatea de cercetare.
Prefectul Gyöngyike Böndi a declarat ca ”rezolvarea problemelor din sistemul sanitar la nivelul judetului nostru sunt esentiale pentru noi si cred ca aceasta colaborare va fi benefica din perspectiva ambelor parti. Am vazut modul in care este organizat si cum functioneaza sistemul publica de sanatate din Marea Britanie si ingrijirea de care beneficiaza copiii cu dizabilitati.”
Oaspetii britanici au vizitat in primele zile trei spitale publice, un spital privat, o fabrica de medicamente si Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” Baia Mare. Programul vizitei oficiale mai include vizitarea unor unitati medicale si centre de asistenta sociala din teritoriu, intalniri cu mediul academic, precum si vizite la diferite obiective culturale si turistice.
Sursa: I.O.