Zeci de mii de cadre medicale din România cer, într-o scrisoare deschisă adresată autorităţilor, o lege prin care copiii lor să aibă pensie de urmaş, în cazul în care vor muri la datorie.
În scrisoare, medici, asistente, infirmiere din România transmit că nu bonusul salarial promis de preşedintele Iohannis le va rezolva problemele.
Scrisoarea este semnată de Bogdan Tănase şi Letiţia Coriu – Alianţa Medicilor, Florin Chirculescu – Solidaritatea Sanitară, Iulian Pope – Sanitas, Ilie George – Promedica, Laura Zarafin – medic ATI spitalul Colentina.
„Scrisoare deschisă din partea salariaţilor din sănatate pentru toţi decidenţii
Dacă nu ni se vor da asigurari şi o lege clară, potrivit căreia copiii noştri (indiferent de vârsta acestora, aflaţi la studii sau încă sugari) vor avea asigurată toată viaţa pensie de urmaş in caz de deces, suntem foarte mulţi în situatia soţ/ soţie care lucrează in domeniul sănatăţii (medic – medic, asistent-asistent, medic – asistent , asistent – infirmieră şi toate celelalte combinaţii posibile) care ne rezervăm dreptul de a demisiona.
Nu avem nevoie de bani in plus ca să muncim, să ne facem datoria. Este revoltător.
Avem nevoie de echipamente de protecţie, circuite corecte , camere de decontaminare la ieşirea din zona roşie şi mai ales avem dreptul să ne ştim copiii aflati în întreţinere la adăpost în caz de îmbolnăvire a părinţilor.
Echipamente corecte de protecţie înseamnă:
1) Pentru ATI şi specialităţi chirurgicale : mască FFP2 / FFP3, viziere, bonetă, PPE, cizme de cauciuc, două perechi de mănuşi chirurgicale
2) Pentru restul personalului din specialităţile medicale: Măşti FFP2/ FFP3, vizieră, bonetă, halat chirurgical impermeabil, două perechi de mănuşi si botoşi lungi.
Subliniem că toţi cei ce lucrăm în spitale (de la portar, brancardier şi până la medicii cei mai expuşi – ATI – işti, ORL – işti , infecţionişti, chirurgi) ne dorim să muncim în condiţii de deplină siguranţă, pentru că, odată infectaţi reprezentăm un pericol pentru colegii noştri, pacienţi si pentru toti cei cu care venim in contact.
Pericolul de a ne transforma în vectori este mare şi un singur infectat în spital ne poate infecta pe toţi, iar cei infectaţi nu pot folosi nimanui, nici măcar celor pe care ar trebui să ii trateze.
Ne întrebăm, rezolvă banii promişi problemele personalului medical? Evident nu. Ei se adresează unei presupuse nevoi financiare care nu există sau oricum este pe plan secund.
Toţi am cerut echipamente de protecţie, teste, circuite, protocoale şi nu am primit decât foarte puţin din toate acestea. Şi le cerem nu pentru că ne e teamă pentru noi, ci pentru că odată infectaţi suntem un pericol, o bombă cu ceas pentru pacienţi, pentru colegi şi, nu în ultimul rând, pentru familiile noastre. Asta vrem: siguranţă pentru toată lumea.
Nu este admisibil să avem protocoale pentru cei decedaţi şi nicio asigurare pentru urmaşii personalului din sătatate ce poate fi afectat de pandemie.
Nu suntem datori numai faţă de pacienţi, ci şi faţă de urmaşii noştri .
Gasiţi soluţii viabile pentru ca toţi cei ce lucrăm in domeniul sanitar să o putem face protejati, în condiţii de siguranţă şi, dacă se poate, sustineţi-ne cu toate forţele ca să ne putem trata pacienţii si să fim sănătosi .
Fără INTELIGENŢĂ, CARACTER, LOIALITATE, ONESTITATE, DEONTOLOGIE, MERITOCRAŢIE, PROMOVARE DUPĂ CRITERII PROFESIONALE, nu vom reuşi să schimbăm nimic în acest sistem sanitar care aproape se prăbuşeşte şi care va fi măturat de pandemie.
România are aproape 500 de cadre medicale infectate cu noul coronavirus, o rată a îmbolnăvirilor de 16%, cea mai mare din toate ţările afectate de pandemia de Covid-19”.
Pe 30 martie, Parlamentul României a adoptat o lege pentru recunoașterea meritelor personalului medical care este implicat în lupta cu COVID-19.
„Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Art.1 – (1) Prezenta lege reglementează modalitățile de recunoaștere a meritelor personalului medical participant la actiuni medicale impotriva Covid -19, prin acordarea unor distincții și prin acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat.
(2) De drepturile conferite de prezenta lege nu beneficiază personalul medical, cel care a dobândit alte afecțiuni fizice și/sau psihice ori care a devenit invalid din cauza participării la acțiuni medicale impotriva Covid 19, în situația în care rănirea, afecțiunea fizică și/sau psihică sau invaliditatea au survenit ca urmare a săvârșirii, cu intenție, a unei infracțiuni, pedepsite potrivit legii române.
Art.2 – În sensul prezentei legi, expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
a) personalul medical – medici, asistente, infirmiere, ingrijitoare, personal auxiliar care participă la la acţiuni medicale impotriva Covid -19, în mod individual sau colectiv;
b) urmaşii personalului medical decedat ca urmare a participării la acţiuni medicale impotriva Covid -19 – copiii acestuia până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, precum și soția/soțul supraviețuitoare/supraviețuitor, dacă aceasta/acesta nu s-a recăsătorit.
Art.3 – La decesul unui cadru medical, Ministerul Sanatatii acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum de două salarii medii pe economie.
Art. 2
(1) Urmașii cadrelor medicale, decedate în timpul și din cauza serviciului ca urmare a desfasurarii activitatii medicale in lupta cu Covid 19, au dreptul la o pensie de urmas egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrele medicale le-au avut la data decesului, care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare.
(2) În cazul în care nu există urmași, dacă cel decedat era singurul susținător al părinților săi, aceștia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaș stabilită potrivit prevederilor alin. 1.
Art. 3 – Membrii familiilor cadrelor medicale, decedate în timpul și din cauza serviciului ca urmare a desfasurarii activitatii medicale in lupta cu Covid 19, beneficiază gratuit de asistență medicală și medicamente în cadrul rețelei sanitare a Ministerului Sanatatii sau în alte rețele sanitare, cu decontarea cheltuielilor de către acest minister.
Art. 4 – Urmaşii personalului medical decedat ca urmare a participării la acţiuni medicale impotriva Covid -19 beneficiază de scutire de la plata impozitului pe terenurile aflate în proprietate sau coproprietate și a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu și/sau alte clădiri aflate în proprietate sau coproprietate.
Art. 5 – În semn de recunoaștere a meritelor personalului medical participant la actiuni medicale impotriva Covid -19 se instituie Ziua personalului medical, care se organizează, anual, pe 11 martie, prin grija Ministerului Sanatatii.
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României cu respectarea prevederilor art.75 și ale art.76 alin.(2) din Constituția României.”