Medicii romani sunt foarte cautati in Franta si in provinciile franceze din lume, a declarat, azi, 7 iunie, un medic roman care a participat la intalnirea festiva prilejuita de aniversarea a 40 de ani de la absolvirea Universitatii de Medicina din Cluj. Medicul Gelu Popescu, desi este pensionar la cei 65 de ani ai sai, lucreaza intr-un spital din Franta, unde spune ca raportul de garda se tine in limba romana, iar anii trecuti a lucrat si in Martinica, unde a intalnit multi medici romani.
„Am fost de doua ori pensionar si acum astept a treia pensionare. Am fost medic militar, am iesit la pensie, m-am angajat civil, am iesit la pensie, iar acum acum lucrez in Franta. Acolo se spune asa: daca iti trebuie restaurant, cauti unul armenesc, daca iti trebuie doctor, cauta unul roman si daca ai treaba cu instalatiile sanitare, cauti un polonez. In orasul Val-d’Oise, capitala unui departament, exista, de exemplu, multi medici romani. La sectia de oftalmologie, unde a venit in urma cu vreo 19 ani dr. Margescu, a adus inca doi oftalmologi, care au adus cate alti doi, si au venit niste asistente, infirmiere, iar raportul de garda se tine in limba romana”, a mentionat Popescu.
In urma cu cativa ani, el a dat peste o adevarata comunitate de medici romani in zona Caraibe, unde spune ca strainii cantau cantece romanesti si gateau mancaruri specifice Romaniei. „Am emigrat la 59 de ani, in 2008, iar in 2009, la 60 de ani, eram urgentist in Martinica. Cand m-am dus acolo mi-am facut formele de angajare la spitalul cel mai mare pe care l-am gasit, in capitala Fort de France. Acolo am gasit 17 medici romani, numai in Fort de France. Nu departe era un mare spital de psihiatrie, si acolo erau 5 medici romani. Medicii romani erau organizati intr-o asociatie, iar absenta de la sedinte era platita. Mergeau in fiecare saptamana pe mare cu o ambarcatiune, intr-o zona in care exista foarte multi corali, mergeau intotdeauna cu acelasi capitan de vas care statea la carma si canta la chitara <M-a facut mama oltean>. Iar bucatarul, un negru, prepara mamaliguta si sarmalute”, povesteste medicul clujean.
El a mai spus ca in Franta sunt foarte multe posturi libere de medici si ca „nu conteaza varsta” la angajare. Medicul Gelu Popescu a participat, sambata, alaturi de alti circa 40 de fosi colegi ai sai, la aniversarea a 40 de ani de la absolvirea Universitatii de medicina si Farmacie Cluj, in 1974. Un alt medic participant la aniversare, Liviu Garbea, a declarat ca promotia din 1974 a fost una speciala.
„Am fost a 50-a promotie de cand se deschisese Universitatea romaneasca de medicina din Cluj. Am fost o promotie jubiliara in 1974. E o serie deosebit de valoroasa care a facut cinste profesiei nu numai in Romania, ci si in multe alte tari. Am fost peste 150 in promotie, iar azi sunt prezenti 40; multi au plecat spre eternitate”, a spus Garbea.
De asemenea, a fost prezent si unul dintre profesorii de atunci, un renumit chirurg, Gicu Ionescu, acum in varsta de 85 de ani. El a declarat ca scoala romaneasca de medicina este apreciata peste tot in lume.
„Am fost invitat si am raspuns cu mare placere invitatiei absolventilor de acum patru decade. A fost un moment festiv si am constatat ca samanta noastra a cazut pe un teren fertil, fiindca majoritatea dintre ei s-au realizat, unii sunt chiar corifei ai unor mari specialitati din tara si strainatate. Asa ca avem un sindrom de multumire pentru ceea ce am realizat. Ei au spus ca realizarile lor sunt un fel de omagiu pe care il aduc cadrelor didactice si acesta este un lucru care ne satisface foarte mult, ca ne-am indeplinit misiunea de dascali”, a mentionat Gicu Ionescu. Printre altele, acesta a fost seful Clinicii de Chirurgie din Cluj si rector al Universitatii de Medicina si Farmacie.
Sursa: Agerpres