Scandalul izbucnit saptamana trecuta la Spitalul Municipal din Sighetu Marmatiei a intrat astazi, 1 martie, in etapa negocierilor. O delegatie compusa din reprezentanti ai Prefecturii, Directiei de Sanatate Publica (DSP) si Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Maramures au incercat sa dezamorseze conflictul de munca declansat de catre angajatii nemultumiti de diminuarile salariale.
Conflictul de munca declansat in cursul saptamanii trecute la spitalul din Sighetu Marmatiei a fost stins abia astazi, dupa ce o echipa formata din prefectul Sandu Pocol, directorul medical al DSP, Rares Pop, si directorul CAS, Alexandru Deac, a fost prezenta la fata locului pentru negocieri cu reprezentantii sindicatelor din sanatate, Mircea Ciocan si Sorin Bodran, dar si cu managerul spitalului, Gheorghe Stef.
In urma negocierilor, s-a stabilit ca restantele privind drepturile salariale ale angajatilor sa fie platite esalonat, pentru a nu se produce un blocaj fiannciar la nivelul unitatii spitalicesti.
„Ne aflam intr-o perioada de criza, iar pentru a functiona in continuare, spitalul trebuie sa achite o parte din datorii catre furnizorii de medicamente, materiale sanitare si societatile care asigura utilitatile. Conducerea spitalului si sindicatul vor semna un protocol, prin care se va stipula ca diferenta de spor salarial urmeaza sa fie achitata incepand cu luna mai, iar restantele salariale ale angajatilor, castigate in instanta, se vor plati esalonat”, a explicat „negociatorul-sef”, prefectul Sandu Pocol.
Directorul spitalului, Gheorghe Stef, a precizat ca nemultumirea s-a datorat diminuarii sporurilor pentru orele lucrate in weekend si care se platesc, conform legii, cu un spor de 100%. Acesta a precizat ca din totalul angajatilor spitalului, 400 de persoane au fost afectate de reducerea acestor sporuri. Spitalul sighetean are datorii de 110 miliarde lei vechi pentru plata unor restante la furnizori si utilitati, precum si pentru achitarea unor drepturi salariale.
Stef a mai explicat ca pentru a nu se ajunge la blocarea conturilor si inchiderea unitatii, spitalul plateste esalonat diverse sume de bani firmelor la care are restante financiare. De asemenea, pentru a reduce cheltuielile bugetare si pentru a asigura functionarea, conducerea spitalului a redus aceste sporuri salariale si a pensionat cateva cadre medicale. In urma calculelor economice, cheltuielile cu personalul nu pot depasi 72% din bugetul spitalului.
Liderul Sindicatului „Sanitas” Maramures, Mircea Ciocan, a reprosat faptul ca aceste masuri nu au fost discutate cu sindicatul si ca este nevoie de solutii care sa fie agreate si de angajati. Directorul DSP, Vasile Bodnar, a afirmat ca problema celor disponibilizati „ramane pe agenda de lucru”, iar datoriile „istorice” ale spitalului pot fi platite prin Ministerul Sanatatii.
Sursa: Angela Sabau