De Ziua Internationala a Mediului, Centrul Universitar Nord Baia Mare a punctat astazi, 5 iunie, finalizarea a trei proiecte transfrontaliere derulate in colaborare cu universitati din Ucraina, Ungaria si Slovacia. Toate aceste programe au urmarit solutionarea problemelor de mediu din regiunea transfrontaliera. La incheierea lor au fost achizitionate echipamente moderne pentru probele de sol, insa au fost elaborate si buletine informative.
O colaborare mai veche exista intre Centrul Universitar Nord Baia Mare si Universitatile din Ucraina, Ungaria si Slovacia. Daca la inceput a fost doar un schimb de experienta la nivel academic, in timp intre cele patru institutii de invatamant superior s-au pus bazele unei cooperari transfrontaliere. Asa s-a inceput colaborarea si in privinta celor trei proiecte care au ajuns la final, rezultatele acestora fiind prezentate astazi, 5 iunie.
“Este o placere deosebita sa participam astazi la finalizarea a trei proiecte transfrontaliere. Aplicarea pentru aceste proiecte este rezultatul unei vechi colaborari intre universitatile prezente si astazi, aici. In ceea ce ne priveste pe noi, ca institutie de invatamant superior, suntem in continuare dispusi sa participam ca parteneri la proiecte transfrontaliere”, a declarat prorectorul Centrului Universitar Nord Baia Mare, Dan Calin Peter.
Unul dintre proiectele importante care au fost derulate a facut referire la “managementul siturilor contaminate cu produse petroliere”. Suma totala eligibila a fost de aproape 300.000 de euro.
“In urma proiectului, s-au achizitionat echipamente deosebit de valoroase pentru a se face analiza probelor de sol. Specialistii au creat o baza de date, harti in format digital. Am reusit, cu ajutorul specialistilor, partenerilor si beneficiarilor sa cream manual de management al siturilor contaminate, buletin informativ si compendiu informativ care contin aceste date si am elaborat trei planuri de regenerare a solurilor, usor, mediu si intens poluate”, a declarat managerul general al proiectului, conf. dr. ing. Anamaria Dascalescu.
Coordonatorul proiectului a mai aratat ca rezultatele vin “in sprijinul specialistilor si al proprietarilor de terenuri care vor primi astfel informatii suplimentare legate de regenerari de terenuri afectate cu produse petroliere”.
foto arhiva
Sursa: Camelia Tocaci