Vezi VIDEO
Experti din diferite tari vor evalua pe parcursul unei saptamani cum se prezinta la nivelul judetului Maramures, investitiile in domeniul energiei durabile. Se va pune accent pe modul in care a fost valorificata energia din biomasa, respectiv din deseuri agricole si forestiere, dar si pe eficienta energetica in cladiri. Evaluarile au loc in cadrul unui proiect european, derulat inca de anul trecut in judet si care ar urma sa fie finalizat in 2014.
Coordonatorii proiectului “Regiunile pentru dezvoltare verde” au in vedere un schimb de experienta cu specialisti din alte tari, in privinta derularii investitiilor in domeniul energiei regenerabile. In acest context, experti din regiunile partenere Abruzzo si Lazio (Italia), Norrbotten (Suedia) si Eszak Alfold (Ungaria) vor evalua pe parcursul unei saptamani cum se prezinta situatia la nivelul judetului, la capitolul investitii in aceste domenii.
La final va fi intocmit un raport in care se vor prezenta concluziile si solutiile pentru ca Maramuresul sa nu mai fie deficitar in valorificarea potentialului in domeniul energiei regenerabile. Asta in conditiile in care la nivel de judet au fost identificate surse importante pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor si pentru valorificarea energiei din biomasa.
“Este o vizita a unor experti internationali care vin in Maramures sa ne evalueze situatia din punct de vedere al investitiilor de energie durabila, cu accent pe utilizarea biomasei pentru producerea de energie si eficienta energetica in cladiri. Sunt teme pe care le-am definit pentru ca stim ca aici suntem deficitari, investitiile nu sunt suficiente in aceste domenii. Se poate gandi ca investind in aceste doua domenii isi vor reduce facturile la energie. Dupa aceea e aspectul mediu, putem sa combatem poluarea”, a declarat Adina Dumitriu, director Agentia de Management Energetic Maramures.
La ora actuala, in privinta consumurilor energetice, in Maramures se utilizeaza cel mai mult energie electrica, pe locurile urmatoare situandu-se gazul metan si lemnul.
“Pentru consumurile enregetice, concluzia este ca energia electrica reprezinta 76% din totalul consumurilor energetice, din care ponderea cea mai mare o are iluminatul public, cu peste 50%. Gazul metan, ponderea cea mai mare o au unitatile de invatamant. Gazul metan e utilizat in 77% din orase si 22% din comune. Lemnul este utilizat in 85% din orase si 89% din comune”, a informat managerul de proiect, Laura Cudrici.
Valoarea proiectului este de circa doua milioane de euro, iar Maramuresului i-a fost alocata o suma de 130.000 de euro, bani care sunt suportati in proportie de 98 % din fonduri nerambursabile. Consiliul Judetean Maramures urmeaza sa acopere 2 % din valoarea acestuia.
Sursa: Camelia Tocaci