Vezi VIDEO
Dupa sapte ani de la instalarea celor cinci statii de monitorizare a calitatii aerului, doar una dintre aceste aparaturi a ajuns sa functioneze in permanenta, in municipiul Baia Mare. E vorba despre statia amplasata in curtea scolii din Firiza acolo unde se face monitorizarea indicatorului PM 10, adica a pulberilor in suspensie cu diametru mai mic de 10 microni.
Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Maramures (APM) spun ca de vina pentru sincopele aparute sunt fondurile insuficiente pentru ca echipamentele sa poata fi intretinute corespunzator sau reparate la timp.
Pentru montarea celor cinci statii de monitorizare a calitatii aerului din Baia Mare s-au investit aproximativ 500.000 de euro. Panourile electronice pe care se observa indicatorii rezultati in urma acestei supravegheri a factorilor de aer au fost instalate in 1 ianuarie 2008. De atunci doar una dintre statii a functionat fara intermitente, respectiv cea din cartierul Firiza. Oficialii APM dau vina pe lipsa banilor. In plus, ei se scuza, aratand ca institutia de mediu din Maramures doar administreaza acele echipamente, proprietarul statiilor fiind Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, cea care ar trebui sa se ocupe de functionarea panourilor electronice.
La singura statie din Baia Mare care a functionat fara oprire din 2008, autoritatile de mediu spun ca s-au facut eforturi pentru ca aparatura de aici sa fie intretinuta corespunzator pentru a avea o evidenta clara a depasirilor care se inregistreaza deseori la indicatorul PM 10, adica la pulberile in suspensie cu diametru mai mic de 10 microni. Pentru celelalte statii s-au facut diverse improvizatii, fiind mutate piese de la o statie la alta, in functie de defectiunea aparuta.
„Din toate cele cinci statii a functionat continuu statia MM3 din Firiza. Ne-am axat pe functionarea ei continua, deoarece acolo masuram indicatorul PM 10. Este singura zona din Maramures unde avem depasiri la indicatorul PM 10 pe care il masuram zilnic in toata Baia Mare, din cauza ca in timpul iernii, cand se inregistreaza acel calm atmosferic, instalatiile de incalzire de la populatie si de la agentii economici functioneaza din plin, la nivelul statiei de la scoala din Firiza avem depasiri de PM 10. Conform standardului dupa care suntem evaluati, judetul Maramures are dreptul la 35 de depasiri anuale la indicatorul PM 10 la calitatea aerului”, a explicat directorul executiv al APM Maramures, Alexandru Cosma.
Conducerea APM Maramures nu-si face griji in privinta calitatii aerului din Baia Mare, deoarece din 2009 s-a observat o imbunatatire continua a indicatorilor monitorizati. Acest lucru ar putea atrage de la nivel central incadrarea municipiului intr-un nivel mai putin accentuat de poluare decat cel inregistrat pana acum. Asta in conditiile in care odata cu inchiderea activitatilor din minerit si metalurgie, Baia Mare a iesit de pe lista oraselor intens poluate din Romania.
„Calitatea aerului din Baia Mare s-a imbunatatit continuu. Am fost la minister. Am mers cu harta privind calitatea aerului din Baia Mare. Cred ca va aparea pana la finele anului o Hotarare de Guvern prin care vom trece din regimul 1 de monitorizare in regimul 2 de monitorizare”, a precizat Alexandru Cosma.
Cele cinci statii de monitorizare a calitatii aerului din Baia Mare sunt amplasate pe bulevardul Bucuresti la intersectia cu bulevardul Republicii, in parcul Mara, in cartierul Firiza, pe Colonia Topitorilor si langa fostul combinat.
Sursa: Camelia Tocaci