Vezi VIDEO
Zgomot mare in orele de varf pe principalele drumuri din Baia Mare. Nici strazile secundare nu fac exceptie, in anumite intervale de timp pentru ca in incercarea de a evita aglomeratia de pe bulevarde, soferii aleg, ca traseu, strazile cartierelor. Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Maramures (APM) nu sunt insa ingrijorati de poluarea fonica. Ei spun ca limita maxima admisa e depasita intr-un procent mic, dar recunosc ca legislatia romaneasca e totusi destul de permisiva la acest capitol.
Luna de luna, angajatii APM masoara nivelul de zgomot din aglomeratiile urbane pentru a vedea care e situatia in cazul poluarii fonice. In Baia Mare exista 33 de puncte in care se apeleaza la sonometre pentru a se analiza cum stam cu zgomotul. Harti de zgomot sunt intocmite insa si de Aeroportul International Baia Mare, dar si pe drumurile nationale din judet.
„Pe partea de zgomot, ceea ce facem noi in Baia Mare este masurarea, in 33 de puncte, a nivelului de zgomot pe care noi, APM, il facem lunar cu ajutorul sonometrelor. Il facem lunar in felul urmator: pe strazi de categoria intai, unde nivelul de decibeli acceptat de legislatia romaneasca este de 75-85 de decibeli. Si aici la strazile de nivelul unu intra bulevardele. La strazile de categoria a doua, nivelul de zgomot acceptat este maxim 70 de decibeli. In interiorul cartierelor sunt definite acele strazi de grad trei, iar indicatorul maxim de nivel de zgomot este de 65 de decibeli”, a declarat directorul executiv al APM Maramures, Alexandru Cosma.
In urma masuratorilor s-a constatat ca in anumite intervale de timp, nivelul maxim admis de zgomot e depasit cu cateva procente. Poluarea fonica nu se inregistreaza doar pe bulevarde, ci si pe traseele secundare. Oficialii APM considera ca rezultatele care reies sunt pozitive nu neaparat din cauza ca nu exista un nivel ridicat de zgomot, ci pentru ca legislatia romaneasca e destul de permisiva in privinta indicatorilor acceptati.
„Pe nivel de zgomot, la nivelul Baii Mari, unde facem masuratori lunare, avem depasiri ale nivelului de zgomot pe parcursul anului maxim 5-7 procente. Pot sa va spun ca nu e o mare diferenta pentru ca 5-7 procente depasiri la masuratori nu este un indicator care sa te sperie. Eu cred ca si standardele noastre sunt destul de permisive, ca daca ne gandim ca pe bulevarde avem acceptat un nivel de 75 de decibeli, este totusi un nivel de zgomot destul de mare acceptat. Dar el nu se sesizeaza in ambient”, a adaugat Alexandru Cosma.
Rezultatele care reies in urma masuratorilor sunt raportate la nivel central si sunt inscrise pe hartile de zgomot intocmite la nivel judetean. Chiar daca sunt semnalate depasiri, singura procedura la care se recurge este aceea de a se sesiza aceste aspecte factorilor centrali, fara a se interveni in vreun mod la remedierea situatiei, dupa cum au mai precizat reprezentantii APM Maramures.
Sursa: Camelia Tocaci