Aprobarea PUZ-ului preliminar pentru obiectivul “Spatii comerciale, birouri, cazare” pe bulevardul Bucuresti nr. 44, adica pe locul in care se afla fosta societate comerciala Maratex, s-a dat in bloc, toti consilierii prezenti la sedinta dandu-si acceptul pe proiect. Calin Dobra, purtatorul de cuvant al Red Project Two – firma care a preluat societatea baimareana, a declarat ca valoarea investitiei a fost estimata la aproximativ 70 de milioane de euro.
Includerea hotararii pe ordinea de zi a sedintei extraordinare a Consiliului Local Baia Mare s-a facut la solicitarea primarului Cristian Anghel, care a precizat ca avizul pentru plan a fost dat in comisia de urbansim, iar anunturile publice privitoare la intentiile avute de investitori s-au facut potrivit legii.
Cumparatorul fostei societati a fost declarat ”investitor strategic”
Edilul a fost de la inceput un sustinator al proiectului Maratex, aratand ca este o investitie importanta. De altfel, imediat dupa discutiile avute cu reprezentantii firmei care au cumparat activele societatii de textile, Cristian Anghel s-a aratat convins ca zona respectiva ar putea deveni un brand al orasului.
Directorul tehnic al Primariei Baia Mare, Traian Florea, a comparat noul proprietar cu un ”investitor strategic”, iar in cateva cuvinte a descris proiectul care se va intinde pe o suprafata de aproximativ 9 hectare. ”Este un plan de anvergura. Cumparatorii sunt in faza de perfectare a actelor pentru trecerea in proprietate a societatii Maratex.Ei vor sa dezvolte mai multe functiuni, hotel, servicii, complex comercial tip mall”, a spus Traian Florea.
Alesii municipali se pare ca au fost convinsi, de vreme ce singura discutie purtata inainte de votarea planului a facut referire la accesul auto in zona. Floare Bolos a fost interesata sa afle daca proiectantii au venit cu o varianta pentru decongestionarea circulatiei rutiere, in zona preconizandu-se un trafic intens. Ea a precizat ca problemele aparute dupa ridicarea supermarketului Kaufland ar putea sa apara si pe bulevardul Bucuresti, in zona Maratex. ”Eu stau in zona in care functioneaza Kaufland si sunt foarte multe accidente acolo”, a avertizat consiliera.
Arhitectii au schitat un oras in miniatura pe 9 hectare de teren
Deocamdata planurile sunt doar preliminare, iar autoritatile locale nu au discutat in amanunt despre reconfigurarea zonei de langa fosta fabrica de textile. Potrivit PUZ-ului prezentat spre aprobare de reprezentantii Red Project Two, firma care a preluat activele societatii Maratex, suprafata construita in zona va fi de 89.206 metri patrati. Pe aceasta ar urma sa fie ridicat un hotel si trei cladiri de birouri si cu destinatie de locuinte, pe aceeasi linie cu actualul magazin Mobexpert. Acestea vor avea opt etaje, iar in fata lor se vor amenaja o parcare cu 104 locuri.
In randul urmator, ar urma sa fie ridicat un mall cu galerii comerciale si o sala de cinema delimitate de o zona verde si curti interioare. Intre aceste imobile si linia ferata au fost proiectate mai multe hypermarket-uri, pe terasele a trei dintre acestea (nominalizate ca Megastore) urmand sa fie amenajate parcari. Potrivit schitelor, vor fi create nu mai putin de 600 de locuri, in afara celor peste 100 care vor fi langa un alt hypermarket – care in PUZ este trecut Carfour.
Red Project Two va achita integral Maratex la inceputul saptamanii
Planul aporbat de consiliu prevede amenajarea unei zone verzi pe o suprafata de 29.446 metri patrati fata de 27.131, cat este in prezent, alei si strazi pe 97.500 mp si parcari pe 12.758 mp. Punerea in practica a ideii ar urma sa inceapa in cel mai scurt timp, dupa cum au precizat oficialii de la Red Project Two.
Purtatorul de cuvant al firmei, Calin Dobra, a precizat ca luni, 7 mai, se va plati diferenta de bani cu care s-au cumparat activele societatii Maratex. Este vorba de 14,5 milioane de euro, dupa cum a precizat acesta. ”Se vor semna documentele si vom deveni oficial proprietari.”
Tranzactia s-a facut la inceputul lui 2007 pentru 16,2 milioane, cu 3 milioane de euro in plus fata de pretul de pornire a licitatiei organizate de lichidatorii falimentarei Maratex. Suma oferita a fost cea mai mare cu care s-a valorificat vreodata vreun bun al unei intreprinderi maramuresene.
”Speram sa demaram investitia chiar din anul acesta. Saptamana care vine vom intra in drepturi depline si vom putea incepe formalitatile necesare. Trebuie sa obtinem autorizatia de demolare, demersuri care nu ne vor lua mai mult de 1-2 luni. Demolarea efectiva se va intinde pe 3-4 luni, iar constructia am putea sa o demaram la inceputul lunii octombrie”, a declarat Calin Dobra. El a precizat ca realizarea proiectului se va face in doua etape, pentru prima fiind prevazuta construirea mall-ului si a hotelului, iar pentru a doua extinderea centrului comercial. Finalizarea investitiei este preconizata pentru sfarsitul lui 2009.
Sursa: Meda Muntean