Primul obiectiv românesc care se află pe lista celor mai semnificative monumente europene este Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței. Consiliul European a hotărât marți, 5 decembrie, că obiectivul de la Sighetu Marmației va primi distincția Marcă a Patrimoniului European.
România a propus și Cetatea Oradei pentru acest program, însă a fost refuzată. Odată cu aprobarea obiectivului sighetean, alte 8 obiective au fost desemnate pentru programul Marcă a Patrimoniului European. Acestea sunt:
- Siturile Muzicale de Patrimoniu din Leipzig (Germania);
- Sinagoga de pe strada Dohány din Budapesta (Ungaria);
- Fortul Cadine (Italia);
- Biserica Javorca (Slovenia);
- Fostul lagăr de concentrare Natzweiler și taberele adiacente (Franța și Germania);
- Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației;
- Mina de cărbune Bois du Cazier (Belgia);
- Satul Schengen (Luxemburg);
- Tratatul de la Maastricht (Olanda).
Începând din 2013 și până acum, lista întreagă cuprinde 38 de situri cu valoare istorică și culturală însemnată pentru Europa.
Marca Patrimoniului European, un UNESCO continental
Această inițiativă se aseamănă mult cu patrimoniul mondial UNESCO, însă cuprinde doar obiective europene. Patrimoniul European se concentrează atât pe locații și monumente cu importanță deosebită pentru istoria Europei și a Uniunii Europene, cât și pe obiective imateriale (documente), precum tratatele internaționale sau textele juridice importante.
Procedura actuală de selecție este următoarea: o dată la doi ani, fiecare țară europeană vine cu două propuneri, acestea sunt evaluate de o comisie de experți, iar Comisia Europeană alege maxim un obiectiv pentru primirea Mărcii Patrimoniului European.
A.B.