Vineri, 13 martie 2015, incepand cu ora 16.00, clientii cu credite in franci elvetieni din Baia Mare vor picheta Banca Romaneasca (cu sediul pe bd. Traian). Cei care vor participa la protest vor fi imbracati in negru, „dupa mult prea rapida disparitie de printre noi a capacitatii statului de a-si proteja propriii cetateni in fata meschinelor interese bancare”, dupa cum mentioneaza organizatorii actiunii.
Protestatarii spun ca s-au convins ca politicienii romani si cei maramureseni, in special, n-au ridicat nici macar un deget pentru a salva speranta acestei protectii. „Nici macar atentionarile institutiilor europene n-au sters praful de pe ignoranta pur romaneasca… <<Capacitatea statului de a-si proteja cetatenii>> a fost plimbata de la o institutie la alta, pentru ca, intr-un final, slabita si bolnava, sa-si dea obstescul sfarsit, in acest infrigurat inceput de primavara…”, se arata in comunicatul de presa remis de Grupul Clientilor cu Credite in CHF Baia Mare.
Baimarenii care vor participa la protest vor tine un scurt moment de reculegere iar in zilele urmatoare vor trimite un memoriu celor 13 parlamentari maramureseni.
Iata memoriul adresat parlamentarilor:
MEMORIU
Noi, Grupul Clientilor din Baia Mare cu credite in CHF, ne adresam dvs cu rugamintea sa ne reprezentati in Parlamentul Romaniei, in virtutea statutului dvs de reprezentant ales al maramuresenilor, asa cum prevede art. 2 (1) din Constitutia Romaniei, “(1) Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte (…)” .
Cunoastem eforturile parlamentarilor in a gasi solutii pentru romanii imprumutati in franci elvetieni. Consideram insa ca exista posibilitatea de a gasi o cale legislativa care sa imparta povara financiara survenita in urma exploziei neasteptate a cursului CHF/LEI in mod egal intre imprumutati si imprumutatori, respectiv noi si bancile creditoare in aceasta moneda.
In acest sens, aducem drept argument deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene pronuntate in ultimii ani, dar mai cu seama Directiva 17 din 2014, pe care legislativul romanesc este obligat sa o includa, cu celeritate, in propria legislatie, pentru a putea fi aplicata si cetatenilor romani. Conform Directivei 17/2014, „statele membre se asigura ca, in cazul in care un consumator detine un imprumut intr-o moneda straina, creditorul avertizeaza consumatorul periodic, pe suport de hartie sau pe alt suport durabil, cel putin in cazurile in care valoarea cuantumului total platibil de catre consumator care ramane de rambursat sau al ratelor periodice variaza cu mai mult de 20% in raport cu valoarea la care s-ar ridica daca s-ar aplica cursul de schimb aplicabil la momentul incheierii contractului intre moneda contractului de credit si moneda statului membru.
Avertizarea il informeaza pe consumator in legatura cu cresterea cuantumului total platibil de catre consumator, prezinta, dupa caz, dreptul de conversie intr-o moneda alternativa si conditiile in care se poate efectua acesta si explica orice alt mecanism aplicabil pentru limitarea riscului ratei de schimb valutar caruia i se expune consumatorul”.
Acest mecanism este favorabil consumatorului si nicidecum bancii. Astfel, in afara de conversia la un curs inghetat la momentul istoric, se prevede si modalitatea plafonarii cursului, ca modalitate de limitare a riscului la care este supus consumatorul.
Mentionam ca, actualele propuneri de solutionare a crizei creditelor in valuta, venite din partea unor parlamentari romani, dar si din partea sistemului bancar – cum ar fi: legea falimentului personal, conversia credituluiin moneda nationala la cursul BNR din ziua conversiei, restructurarea creditului sau prelungirea termenului de rambursare a creditului – nu aduc solutii viabile pe termen mediu si lung pentru niciunii din romanii cu credite in valuta (fie ele franc elvetian, dolar sau euro, cele mai promovate de catre bancile creditoare).
Vrem sa va atragem atentia si asupra ultimelor evolutii negative ale cursului dolarului, a carui crestere fulminanta de la inceputul acestui an conduce la ipoteza ca si creditatii in dolari vor ajunge in situatia similara noua, a celor creditati in CHF. Drept pentru care, nu consideram exagerata temerea noastra ca aceste evenimente vor conduce, in viitorul foarte apropiat, la o criza nationala a imprumutatilor din Romania.
In lumina celor expuse mai sus, asteptam de la dumneavoastra, in calitate de reprezentant ales al maramuresenilor in Parlamentul Romaniei, sustinerea urgenta a unui demers legislativ care sa ne protejeze in fata abuzurilor demonstrate ale sistemului bancar romanesc, dar si care sa previna o criza financiara de proportii pe teritoriul tarii noastre!
Anexam acestui memoriu cateva acte legislative interne si europene care stau in sprijinul afirmatiilor noastre, precum si un grafic al evolutiei crescatoare a principalelor valute in perioada 2007-2015.
Sursa: Emm