Federatia Sindicatelor Libere din Administratie (FNSA) reia seria memoriilor catre autoritatile publice centrale. Sindicalistii reclama ambiguitatea legilor privind acordarea veniturilor in sistemul bugetar si arata ca s-a ajuns in situatii imposibile in care Curtea de Conturi sanctioneaza o serie de institutii care dau bani mai multi angajatilor, in timp ce altor unitati li se permite sa faca acest lucru.
Vicepresedintele FNSA, Liviu Pop, a precizat pentru eMaramures ca, recent, a fost inaintat un nou memoriu catre forurile decizionale din Bucuresti. Ei cer pe de-o parte respectarea legislatiei privind contractul cadru pe ramura, iar pe de alta parte, aplicarea normativelor privind autonomia locala, respectiv consultarea administratiilor locale.
In memoriul expediat ministerelor si sefului Guvernului se cere ca “toate drepturile si facilitatile acordate prin contactele si acordurile colective de munca sau prin actele administrative locale pana la intrarea in vigoare a Legii nr. 62/2011, sa nu mai fie considerate nelegale si sa nu mai fie dispusa recuperarea lor, asumandu-ne toti lacunele legislative si amploarea fenimenului”.
Sindicalistii au aratat ca dupa ce camerele de conturi judetene au inceput sa conteste neplata contributiilor aferente drepturilor salariale, s-a ajuns ca verificarile sa vizeze si drepturile, respectiv facilitatile cuprinse in contractele si acordurile colective de munca legal negociate, “refuzand a fi luate in considerare, la intocmirea rapoartelor de control, hotararile judecatoresti definitive si irevocabile prin care s-au admis actiunile salariatilor”.
Potrivit lui Liviu Pop, sindicatele din administratia publica au intocmit deja un contract cadru, dar e nevoie ca reprezentantii Guvernului sa il semneze pentru ca el sa devina valabil. Liderii FNSA spun ca se impune, in conditiile date, “pentru stoparea saracirii continue a salariatilor din administratia locala” sa fie aplicata legislatia privind consultarea cu structurile locale inainte de adoptarea legilor si masurilor care privesc acest sector de activitate.
Reprezentantii FNSA spera ca pana la finalul anului sa aiba loc o dezbatere pe aceasta problema stringenta a functionarilor din administratie. Ei iau in calcul si declansarea unor proteste in cazul in care anul viitor vor exista pe mai departe presiuni privind salariile si legislatia nu va fi pusa in acord.
Sursa: Anca Popescu