Umami, supranumit „al cincilea gust”, contribuie la mentinerea siluetei, prin inducerea mai rapida a senzatiei de satietate, potrivit unui studiu recent publicat in The American Journal of Clinical Nutrition, informeaza dailymail.co.uk.
Umami, termenul japonez care desemneaza al cincilea gust de baza – dupa amar, sarat, acru si dulce -, asigura o satisfactie deosebita. Termenul inseamna „delicios” in limba japoneza si este asociat cu aroma carnoasa si apetisanta din anumite alimente.
Alimentele cu un gust umami pronuntat sunt ciupercile, tomatele, branza parmezan, ansoa, sosul de soia, ketchupul, bulionul si aditivul numit „glutamat monosodic” (MSG).
In ciuda faptul ca este cunoscut in Orient de peste 100 de ani, mai ales in Japonia, umami reprezinta un concept relativ nou pentru tarile occidentale, unde doar cele patru gusturi de baza sunt recunoscute.
Umami se bazeaza pe o serie de glutamati detectati de receptorii gustativi de pe limba si acesta este motivul pentru care MSG este utilizat ca un stimulator de arome.
Potrivit acestui studiu, MSG face ca produsele alimentare in care este incorporat sa devina mai gustoase si ofera, din acest motiv, o satisfactie mai mare.
„S-a descoperit ca glutamatul monosodic (MSG) creste satietatea atunci cand este combinat cu proteine„, afirma cercetatorii de la Universitatea Sussex, autorii studiului. In noul studiu, cercetatorii britanici au dorit sa afle ce se intampla cu apetitul atunci cand MSG este combinat cu alimente bogate in carbohidrati.
Cei 27 de participanti – care luau acelasi mic-dejun – au fost impartiti in doua grupuri.
Inainte de pranz, un grup primea supa fara MSG, iar celalalt grup primea supa cu MSG. Alaturi de MSG, cercetatorii au adaugat in supa servita voluntarilor din al doilea grup o alta nucleotida, folosita adeseori pentru a stimula gustul umami, denumita „inosin-monofosfat” (IMP), precizeaza Medical Daily.
„Acest IMP aditional, combinat cu MSG, a redus cantitatea de alimente consumate la o masa, mentinand in acelasi timp satisfactia”, a precizat Una Masic, coordonatoarea studiului. „IMP se gaseste de obicei in alimente bogate in proteine, precum ton si anumite varietati de alge marine”, a adaugat ea.
In timpul pranzului, voluntarii din al doilea grup (supa cu MSG) au mancat mai putin. Cu toate acestea, ei s-au simtit la fel de satisfacuti ca si aceia din primul grup, iar acest fapt i-a determinat pe cercetatori sa afirme ca umami controleaza apetitul.
Sursa: Mediafax