Livezile ecologice câştigă tot mai mult teren. O confirmă şi numărul de afaceri în acest domeniu. Într-un singur an, au apărut pe piaţa românească peste două mii de producători noi. Agricultorii cer preţuri duble pentru fructele mai sănătoase, iar comenzi din străinătate au din belşug.
Ziua de lucru începe devreme în comuna Cheresig. În cea mai mare livadă ecologică din Bihor, localnicii culeg merele pentru suc. În total sunt opt soiuri, unele mai puţin cunoscute precum Remo, Pinova sau Reglindis. Proprietarii le-au ales pentru că rezistă la boli și dăunatori. Şi astfel, nu folosesc substanţe chimice
De ultilajele producătorului profită şi localnicii, care vin aici cu mașinile pline cu mere. Pentru procesarea fructelor, plătesc doi lei pe kilogram.
În ultimii ani, numărul de producători, procesatori şi comercianţi certificaţi ecologic a crescut considerabil, de la 8.000 în 2017, la peste 10.000, anul trecut. Nu doar dorinţa de a livra produse sănătoase i-a mobilizat pe producători, ci şi preţurile.
Spre exemplu, merele ecologice se vând cu cel puţin un leu kilogramul, dublu faţă de cele tratate cu pesticide.
Mulţi producători români spun că vor avea mere proaspete la vânzare în pieţe doar până în noiembrie. Cei mai mulţi nu au depozite moderne, pentru a putea păstra marfa în condiţii optime. Şi astfel fructele se strică mult mai repede.