PS Mihai, episcop greco-catolic de București, a lansat un mesaj pentru cinstirea memoriei episcopului martir Iuliu Hossu și a Zilei de 1 decembrie 1918. În mesajul său, episcopul greco-catolic de București a făcut referire la discursul extremist și naționalist. Fără a menționa explicit numele candidatului extremist Călin Georgescu, PS Mihai a criticat ”supunerea în fața fărădelegii sub pretextul afilierii creștine”, dar și discursul care abundă în referiri la Dumnezeu.
Ziua națională este un motiv de bucurie și reprezintă temeiul recunoștinței față de istoria și binefacerile culturii naționale. Emblema judicioasă a unei asemenea celebrări în prezent este devotamentul în favoarea adevărului, a bunătății și a dreptății. Cu această ocazie, în speranța de a ne dedica unui firesc examen de conștiință, obișnuim să-l evocăm pe episcopul martir Iuliu Hossu.
Exemplul său ne invită să nu ne lăsăm dezgustați de țară și de nație, abandonând tezaurul acestor valori în mâna celor care profită de buna credință a oamenilor.
Nu ne putem mântui, tapându-ne gura cu numele Domnului și exaltând supunerea în fața fărădelegii sub pretextul afilierii creștine și al naționalismului care rămâne pururi disprețuitor și extremist. Adevăratele schimbări se construiesc numai la școala libertății și a răspunderii, capabile să-i ofere vieții demnitate și speranță.
A surprinde cheia necesară pentru a depăși zădărnicia existenței, nu e, prin urmare, un lucru simplu și nici confortabil. În 1989, am trăit pe viu căderea unui regim infam, dar rămășițele sale au supraviețuit și s-au transmis fără greș prin puterea autosuficienței și a egoismului.
În apropierea împlinirii de 35 de ani de la căderea tiraniei, am ajuns să retrăim, astfel, clipe pline de gravitate. Judecata și discernământul pot fi foarte ușor afectate și în prezent. Tarele răului se mențin prin autosuficiență, dar mai ales prin aroganță și prin complicitatea poftei de putere. Uitarea faptului că lupta cu răul din noi nu încetează niciodată – ne amintește Hristos – poate crea oricând monstruozități.
Suntem invitați, așadar, să ne înnoim aspirația și chemarea de a fi mai buni și mai cinstiți, mai raționali și mai noi înșine în Isus. Spiritul care l-a însuflețit pe Ioan Paul II, apostol al libertății și al răspunderii, să ne poată lumina și nouă cursul vieții. Tocmai de aceea, mă rog Părintelui ceresc ca timpul care rămâne până la sărbătoarea Nașterii Domnului să vă fie spre înnoire sufletească! Să-l trăiți în simțul răspunderii și al devotamentului față de semeni!