Trecerea în neființă a Regelui Mihai nu a fost ignorată de consilierii județeni. La debutul ședinței extraordinare de astăzi, 6 decembrie, președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea, le-a cerut tuturor celor prezenți în sală să țină un moment de reculegere în memoria ultimului monarh al României.
În holul clădirii există un loc special amenajat în memoria regelui. Acolo se găsește un portret al regelui, steagul monarhic, dar și o carte de condoleanțe.
După aceea, reprezentanții partidelor politice au ținut fiecare câte un discurs în plenul Consiliului Județean Maramureș. Primul care a luat cuvântul a fost Doru Dăncuș, vicepreședintele CJ Maramureș și președinte al PNȚCD Maramureș.
Acesta a amintit de prezența Regelui Mihai în Parlamentul României din anul 2011, precizând un pasaj din discusul Majestății Sale.
”Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agățarea de putere și bunul plac nu au ce căuta în instituțiile românești. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989. Se cuvine să rezistăm prezentului şi să ne pregătim viitorul. Uniţi între noi şi cu vecinii și frații noştri, să continuăm efortul de a redeveni demni și respectați.” – Regele Mihai, în Parlamentul României (2011)
În numele PSD-UDMR, a vorbit fostul prefect al județului, Anton Rohian. Acesta a afirmat că acest trist eveniment reprezintă un capitol din istoria României care se încheie, dar la care trebuie să ne raportăm mereu în viitor.
De ce am fost atât de nedrepți cu cel care a fost regele nostru?
Liberalul Marinel Kovacs intervine cu o întrebare retorică: ”De ce am fost atât de nedrepți cu cel care a fost regele nostru?”. Acesta e de părere că românii trebuie să cerceteze adevărul istoric în privința personalității regelui. A conchis că implicarea Majestății Sale pentru aderarea României la Uniunea Europeană și NATO este incontestabilă și că Regele Mihai trebuia să fie, de fapt, adevăratul șef al statului.
Fostul primar al municipiului Baia Mare, Cristian Anghel, le-a povestit celor prezenți în plenul consiliului județean despre vizita din 1997 a Regelui Mihai în Baia Mare. Atunci, Cristian Anghel i-a oferit acestuia cheia orașului.
Cel mai scurt discurs a fost cel al consilierului Cornel Varga, care, inspirat fiind de un pasaj din Vechiul Testament, a afirmat: ”Astăzi, în România a murit o căpetenie.”
Moartea regelui ar putea aduce o trezire poporului român
Discursurile cele mai complexe au venit în nume propriu, din partea consilierilor Teodor Ardelean și Gheorghe Bîrlea. Cuvântul cheie al discursului domnului Ardelean a fost ”trezirea”.
”Moartea regelui ar putea aduce o trezire poporului român. Trezirea aceasta trebuia să aibă loc în 1990.” – a afirmat Teodor Ardelean, consilier din partea Coaliției pentru Baia Mare. În opinia sa, Regele Mihai a fost una dintre personalitățile cele mai importante ale acestui neam. Acesta îl descrie pe rege ca fiind o personalitate care ”suferea de prea multă modestie.”
Fostul senator Gheorghe Bîrlea și-a reamintit de cele patru întrevederi pe care le-a avut cu familia regală, în calitatea sa de organizator al vizitelor familiei regale în zona Maramureșului istoric. Acesta vorbește despre Regele Mihai ca fiind ”un personaj tragic, prin exilul pe care și l-a asumat cu demnitate.”
Alexandru Bonaț
Daca va uitat un pic prin DEx, OCÁZIE = ceva favorabil…
Vă mulțumim pentru semnalarea greșelii! Am modificat.