Tanjaua de pe Mara – care are loc anual la mijlocul lunii mai in localitatea maramureseana Hoteni – a inregistrat punctul de maxima audienta la editia 2009, la care a participat azi, 17 mai, presedintele Traian Basescu si sotia sa, Maria. Cei doi au fost imbracati in straie traditionale inainte de a pasi pe poarta maramureseana aflata la intrarea in zona de desfasurare a celei mai mari manifestari populare din judet. La Valea Darasca, locul in care are loc Tanjaua de la Hoteni, s-au adunat in acest an pe putin 10.000 de oameni, multi nelipsiti de la sarbatoare, altii veniti pe interes politic, iar unii din pura curozitate sau din dorinta de a-l vedea de aproape pe seful statului. Inca de la intrare, Traian Basescu a fost echipat in morosan, cu clop, cojoc si traista, i s-a intins paharelul de horinca si apoi painea cu care sa “astampere” taria alcoolului.
Prezenta sefului statului in Hoteni, la Tanjaua de pe Mara, a iscat o adevarata nebunie, pentru ca masa de oameni aflata in zona s-a inghesuit sa il pipaie, sa se fotografieze, sa dea mana ori, pur si simplu, sa fie la doi pasi de el. Imbulzeala ca si cea de la Tanja mai rar s-a pomenit nu doar in Maramures, ci si in restul tarii, insa lumea a ramas multumita pentru ca presedintele Traian Basescu si-a facut drum pe langa majoritatea participantilor.
„Vreau sa incep prin a-mi scoate clopul in fata dumneavoastra”, a spus Basescu, precizand ca a venit la Hoteni pentru ca sa isi arate respectul fata de oamenii din Maramures. El a remarcat ca, privind pe harta, Maramuresul este locul aflat la egala distanta de nordul Tarilor Scandinave si de Malta, locul aflat la egala distanta intre Atlantic si Marea Caspica, la intretaierea culturilor, in care romanii, prin maramureseni, pastreaza datini, obieciuri si se arata a fi pastratori severi ai traditiilor romanesti.
El a spus ca stie ca nu poate deveni maramuresean doar pentru ca si-a pus un cojoc pe umeri si un clop in cap apoi a aratat ca ii admira pe locuitorii judetului, care prin cultura, datini, prin mandria de a fi marmureseni si romani fac ca acest loc sa fie important pentru definirea Romaniei. Mai mult, el a spus ca maramuresenii sunt niste voievozi.
„Ati fost mandri in istoria dumneavoastra, cand nu ati mai avut voievozi, v-ati simtit voievozi pe acest pamant”, a spus el, aratand ca maramuresenii se simt niste voievozi la ei acasa imediat ce pasesc pragul portilor maramuresene, despre care a spus ca sunt porti voievodale. „Veti fi voievozi ai acestor pamanturi cat veti exista, iar pentru toate acestea orice roman trebuie sa va multumeasca si sa va priveasca cu respect”, a declarat Traian Basescu.
El a spus participantilor la sarbatoare ca a venit pentru a se bucura cateva ore impreuna cu ei, impotriva a ceea ce ar fi trebuit sa faca in calitate de gazda la Palatul Cotroceni, unde are loc Ziua portilor deschise si a promis sa revina si la anul la Tanjaua de la Hoteni, spunand ca va pastra cojocul si clopul, astfel incat nu va mai fi nevoie sa primeasca un set si la anul. De asemenea, seful statului a explicat, glumind, ca sotia sa l-a insotit la Hoteni pentru ca nu putea sa il lase de unul singur printre atatea femei frumoase. Maria Basescu a zambit rezervat, fiind mai preocupata sa isi puna in gat „zgardanul” cu margele pe care l-a primit in dar de la gazde.
De pe scena amplasata la Tanjaua de Hoteni, din fata unui microfon portocaliu, Traian Basescu le-a urat maramuresenilor prezenti la Tanjaua de pe Mara, sa traiasca bine, precizand insa ca nu face o urare electorala. „Sa dea Dumnezeu sa traiti bine!”, a spus Basescu in finalul discursului sau, reusind sa starneasca aplauze desi urarea si-a pierdut valabilitatea in vremurile de criza economica.
Seful statului nu a plecat cu traista goala de pe scena manifestarii, unde s-au mai aflat prefectul Sandu Pocol, presedintele CJ Maramures – Mircea Man, parlamentari democrat-liberali si liberali – senatorul Gheorghe Mihai Barlea, deputatii Pavel Horj si Vasile Berci, europarlamentarul Ioan Mircea Pascu, secretarii de stat Ioana Pop si Vasile Timis, primari si de la PDL si de la PSD.
Gazda a fost primarul din Ocna Sugatag, Vasile Sas, care a facut un scurt istoric al obieciului popular, dominat insa de emotii. Alesul a mai scapat din trac pe parcurs si a rasuflat usurat ca sonorizarea a fost foarte buna, ca discursurile s-au auzit peste sate, iar muzica si dansurile populare numai bune sa distreze multimea.
O manifestare la asemenea dimensiuni, dar mai ales intr-un moment atat de important cum este vizita unui presedinte, a fost o provocare pentru organizatori. Din fericire, firma Art Tradition Baia Mare a reusit sa faca totul ”ca la carte”.
Traian Basescu a primit inainte de a cobori de pe scena sarbatorii o sticla cu palinca, primarul maramuresean care i-a dat-o spunand ca nu e bine sa plece cu traista goala, mai ales ca ”asa se face la politicieni”.
El nu a parut deranjat nici macar de faptul ca la un moment dat, in timpul discursului sau, s-a scandat de cateva ori ”PSD, PSD”. Un singur gest a facut pentru a arata ca nu ii convine situatia – in momentul in care presedintele Mircea Man isi spunea cu infocare discursul si in fundal se auzeau scandari cu ”PSD”, presedintele si-a pus degetul aratator in dreptul gurii, sugerand ca vrea tacere.
Incidentul a fost izolat, iar politizarea nu a fost una excesiva, chiar daca zeci de autocare cu activisti PDL si PSD au venit la Hoteni. Echipamentul de campanie nu a lipsit, astfel incat s-au vazut si esarfe portocalii cu insemnele PDL, si tricouri rosii pe care scria numele lui Mircea Dolha, si cateva galbene ale PNL, dar si insigne cu ochiul PNTCD-ului. Cu exceptia unui schimb de replici mai taios intre senatorul PDL Gheorghe Mihai Barlea si presedintele PSD Baia Mare, Mircea Dolha, pe tema tinutei PDL-istilor si PSD-istilor, alte incidente nu au fost.
Traian Basescu a facut o adevarat baie de multime la Hoteni, pentru ca imediat dupa coborarea de pe scena s-a cufundat in multimea adunata sa il vada, s-a fotografiat cu toata lumea care a indraznit sa ii ceara, s-a oprit in povesti cu mesterii populari, a primit suveniruri – printre care o masca de drac de la Vasile Susca din Sacel, un fus din lemn si un toiag mare facut de Petru Godja, numit si Mos Pupaza din Valea Stejarului. Traian Basescu nici nu a stiut ca a primit in dar o ”bata fermecata”, in care incape o jumatate de litru de horinca.
Seful statului a facut si pe promotorul turismului romanesc, pentru ca la un momemt dat s-a oprit sa discute cu doi coreeni – imbracati in haine populare morosenesti – care au spus ca fac parte dintr-o echipa de televiziune si filmeaza un documentar despre traditiile din Maramures. Traian Basescu i-a sfatuit sa mearga si in Bucovina, spunand ca nu e departe de Maramures, iar zona este la fel de frumoasa si plina de traditii si obiceiuri.
Presedintele Traian Basescu a refuzat sa comenteze informatiile privind numirea lui Emil Boc ca si candidat de rezerva al PDL pentru alegerile prezidentiale, iar sotia sa le-a spus jurnalistilor ca nu au mers la sarbatoarea populara din Maramures pentru a face declaratii. Intrebat de jurnalisti despre informatiile privind numirea lui Emil Boc ca rezerva pentru alegerile prezidentiale, Traian Basescu a refuzat sa raspunda, fiind completat de sotia sa, care a declarat ca: „Nu am venit aici sa facem declaratii”.
Traian Basescu a plecat dupa aproximativ doua ore de sedere in mijlocul hotenarilor si celorlalti maramureseni prezenti la Tanja, spunand ca s-a simtit excelent si ca va reveni.
CITESTE SI:
Sursa: Meda Muntean