Preafericirea Voastră,
Preasfinția Voastră,
Am aflat cu tristețe de plecarea din această viață a PS Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, vrednic slujitor al altarului și al preoților, călugărițelor și călugărilor, precum și al credincioșilor din Eparhia Greco-Catolică de Lugoj.
Vom păstra mereu vie amintirea acestui blând ierarh și a mărturiei sale de credință. Hirotonit preot în clandestinitate, PS Alexandru Mesian a fost martor al persecuțiilor Bisericii Greco-Catolice, martirizată sub regimul comunist, dăruindu-se apoi neîncetat în slujba lui Dumnezeu și a poporului său, după motoul biblic ce l-a călăuzit timp de 58 ani ca preot și 29 de ani ca episcop: „Iată, Dumnezeule, vin ca să fac voia Ta!”
Alături de PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, de ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit, și de întreg poporul Arhidiecezei de București, implorăm de la Dumnezeu odihna veșnică pentru acest vrednic păstor și apărător al credinței catolice din România, și suntem alături în rugăciune de întregul cler eparhial, călugării, călugărițele și poporul credincios al îndoliatei Eparhii Greco-Catolice de Lugoj.
11 martie 2023
+ÎPS Aurel Percă
Arhiepiscop Mitropolit de București
Funeraliile Preasfinţiei Sale Alexandru Mesian, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, vor avea loc în ziua de miercuri, 15 martie 2023 la Catedrala Coborârea Sfântului Spirit din Lugoj după următorul program:
Ora 10.00 – Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească;
Ora 12.00 – Slujba înmormântării.
Corpul neînsufleţit va fi condus la Cimitirul de pe strada Făgetului din Lugoj.
În ziua de sâmbătă, 11 martie 2023, trupul Preasfinţiei Sale Alexandru a fost depus în Catedrala “Coborârea Sfântului Spirit”, iar cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu o vor putea face în intervalul orar 08.00 – 22.00.
PS Alexandru Mesian (22 ianuarie 1937-11 martie 2023) s-a născut în localitatea Ferneziu (Baia Mare), judeţul Maramureş. A fost admis în Dieceza romano-catolică de Timişoara pentru a urma studii teologice la Institutul Teologic Romano-Catolic de la Iaşi, unde a fost înscris ca student teolog în anul 1957. Pe motiv că provenea dintr-o familie greco-catolică din Transilvania, din dispoziţia Departamentului Cultelor de la Bucureşti a fost exmatriculat în acelaşi an. În perioada 1957-1960 a satisfăcut stagiul militar la arma „Grăniceri”.
Din anul 1960 a lucrat în calitate de tehnician, ulterior tehnician principal, la Întreprinderea Mecanică de Maşini şi Utilaj Minier Baia Mare, în compartimentul CTC Laboratoare, până în anul 1990.
În perioada 1960-1965, a urmat studiile teologice în strict secret, în clandestinitate; după amnistia generală dată în 1964, când unii episcopi şi preoţi profesori de teologie au ieşit din închisoare, a fost verificat asupra cunoştinţelor teologice de profesori de specialitate. A fost hirotonit preot în strict secret la data de 8 mai 1965 de P.S.S. Ioan Dragomir, Episcopul român unit al Maramureşului. Până în anul 1972, nici măcar părinţii nu au ştiut că au în casă un fiu preot, deşi celebra Sfânta Liturghie zilnic, în camera sa.
În perioada 1965-1990, în aceleaşi condiţii de clandestinitate şi supraveghere, s-a ocupat de catehizarea şi asistenţa spirituală a celor care doreau acest lucru şi care nu au vrut să rupă legăturile lor cu Biserica Catolică, în pofida persecuţiei şi a interdicţiilor la care erau supuşi; atât în Baia Mare cât şi în alte localităţi din teritoriul Diecezei de Maramureş.O altă preocupare pastorală în aceeaşi perioadă a fost formarea de alţi preoţi tineri.
La 20 iulie 1994 Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit Episcop coadjutor al Prea Sfinţitului Episcop Ioan Ploscaru, Episcop de Lugoj, iar la 8 septembrie 1994, la Blaj, a fost consacrat episcop de către Mitropolitul Blajului Lucian Mureşan, asistat de Episcopul Ioan Ploscaru şi de Episcopul George Guţiu. În luna octombrie 1994, Sfântul Părinte l-a numit membru al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştine din Roma.
În anul 1995 a fost numit membru al Comisiei Mixte Internaţionale de Dialog Teologic între Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă.
În luna octombrie 1995, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit Episcop eparhial al Lugojului; la 5 mai 1996 a avut loc întronizarea ca Episcop diecezan la Lugoj.
De-a lungul activităţii ca episcop al Eparhiei de Lugoj, a participat la foarte multe întâlniri cu caracter ecumenic, atât în ţară cât şi în străinătate. La data de 7 februarie 2004, Preşedintele României i-a acordat Ordinul “Meritul Cultural în grad de Comandor” – Categoria “G” – Culte.
Sursa: Eparhia Greco-Catolică de Lugoj