„Creștinii au astăzi o mare responsabilitate: ca drojdia în aluat, sunt chemați să retrezească conștiința Europei, pentru a anima procese care să genereze noi dinamisme în societate”, afirmă Papa Francisc. „Așadar, îi îndemn să se angajeze cu curaj și determinare pentru a oferi contribuția lor în fiecare domeniu în care trăiesc și lucrează.” este apelul ce se găsește într-o scrisoare pe care Sfântul Părinte a adresat-o Cardinalului Pietro Parolin.
Scrisoarea este prilejuită de cea de-a 40-a aniversări a Comisiei Episcopatelor din Uniunea Europeană (COMECE), a celei de-a 50-a aniversări a relațiilor diplomatice dintre Sfântul Scaun și Uniunea Europeană și a celei de-a 50-a aniversări a prezenței Sfântului Scaun ca observator permanent la Consiliul European. Concomitent cu aceste aniversări, era programată, în zilele de 28-30 octombrie, o vizită a Cardinalului Parolin la Bruxelles, care a fost anulată din cauza agravării urgenței sanitare. Se prevede ca întâlnirile cu autoritățile Uniunii Europene și cu membrii din COMECE să aibă loc, dar online.
Prin intermediul scrisorii, Papa a dorit să transmită „câteva reflecții despre viitorul acestui continent, care îmi este deosebit de drag, nu numai datorită originilor familiale, ci și datorită rolului central pe care el l-a avut și consider că trebuie să îl mai aibă, deși cu accente diferite, în istoria umanității”. Și a afirmat că „acest rol devine și mai relevant în contextul de pandemie prin care trecem. De fapt, proiectul european apare ca voință de a pune capăt diviziunilor din trecut. Se naște din conștiința că împreună și uniți putem să fim mai puternici, că unitatea este superioară conflictului și că solidaritatea poate să fie un stil de construire a istoriei, un cadru vital în care conflictele, tensiunile și opozițiile pot ajunge la o unitate pluriformă care generează viață nouă.”
De nenumărate ori, Sfântul Părinte avertizează privitor la „ispita de a face singuri, căutând soluții unilaterale la o problemă care depășește granițele statelor, dar, grație marelui spirit de mediere care caracterizează Instituțiile europene, și dorința de a parcurge cu convingere drumul fraternității care este și drumul solidarității, punând în joc creativitate și inițiative noi.”
Adresându-se Europei, Papa i-a spus: „tu, care ai fost de-a lungul secolelor forjă de idealuri și acum pare că pierzi elanul tău, nu te opri ca să privești la trecutul tău ca la un album de amintiri. În timp, chiar și amintirile cele mai frumoase se pierd și se ajunge să nu mai fie amintite. Mai devreme sau mai târziu ne dăm seama că trăsăturile propriei fețe se evaporează, ne simțim obosiți și trudiți în trăirea timpului prezent și cu puțină speranță în privirea la viitor.”
„Europa, regăsește-te pe tine însăți!” continuă Părintele. „Așadar, regăsește idealurile tale care au rădăcini profunde. Fii tu însăți! Nu îți fie frică de istoria ta milenară care este o fereastră mai degrabă spre viitor decât spre trecut. Nu îți fie frică de nevoia ta de adevăr care din Grecia antică a îmbrățișat pământul, scoțând la lumină întrebările cele mai profunde ale fiecărei ființe umane; de nevoia ta de dreptate care s-a dezvoltat din dreptul roman și a devenit în timp respect față de fiecare ființă umană și față de drepturile sale; de nevoia ta de veșnicie, îmbogățită de întâlnirea cu tradiția iudeo-creștină, care se oglindește în patrimoniul tău de credință, de artă și de cultură.”
În finalul scrisorii, Papa îl roagă pe Cardinalul să împărtășească din scrisoare „în colocviile pe care le veți avea în zilele următoare cu autoritățile europene și cu membrii COMECE, pe care îi îndemn să colaboreze în spirit de comuniune fraternă cu toți Episcopii din continent, reuniți în Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa”. „Să nu lipsească Europei noastre iubite ocrotirea sfinților săi patroni: Sfântul Benedict, Sfinții Ciril și Metodiu, Sfânta Brigita, Sfânta Ecaterina de Siena și Sfânta Tereza Benedicta a Crucii (Edith Stein), bărbați și femei care din iubire față de Domnul s-au dedicat fără încetare în slujirea celor mai săraci și în favoarea dezvoltării umane, sociale și culturale a tuturor popoarelor europene. Încredințându-mă rugăciunilor dumneavoastră și ale celor pe care veți avea ocazia de a-i întâlni în decursul călătoriei dumneavoastră, binevoiți a le duce tuturor binecuvântarea mea.”