Patru asociații ale magistraților au trimis mesaj în care condamnă ferm atacurile la Curtea Constituțională – în centrul acestora fiind chiar exemplul premierului Ludovic Orban.
”Atacurile recente îndreptate împotriva Curții Constituționale a României, de o gravitate ieșită din comun, venite din partea unor lideri politici, jurnaliști, comentatori ori reprezentanți ai unor ONG-uri, demonstrează că, la 30 de ani după căderea dictaturii comuniste, reflexele autocratice persista încă în societatea românească, încălcările Constituției fiind scuzate în numele securității și al “interesului poporului””, scrie Dana Gîrbovan, citând din document.
Gârbovan atrage atenția că ”aceasta justificare a fost mereu folosita de autocrați în timpurile întunecate ale istoriei pentru a acapara tot mai multa putere”.
Comunicatul este semnat de judecătoarea Andreea Ciucă, președinta Asociației Magistraților din România, de judecătoarea Dana Gîrbovan, președinte Uniunea Națională a Judecătorilor din România, de judecător Florica Roman, președintele Asociației Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului, și de procuror Elena Iordache, președinte al Asociației Procurorilor din România.
În comunicatul intitulat ”AMR, UNJR, AJADO și APR condamnă atacurile la adresa Curții Constituționale prin care se subminează statul de drept și democrația în România”, se arată că ”ușurința cu care se argumentează și justifică încălcarea drepturilor și libertăților în Romania de către diverse autorități și lideri de opinie” readuce în actualitate cuvintele lui Ronald Reagan: “Libertatea este un lucru fragil și nu se află niciodată la mai mult de o generație distanță de extincție“.
În context, magistrații subliniază că imediat după decizia din 6 mai, CCR a devenit ținta unor ”atacuri extrem de agresive și lipsite de argumente, pornind de la Președinte și Prim-ministru, continuând apoi cu alți lideri politici și nu numai, fapt ce demonstrează că atât de clamatele principii ale statului de drept, pe care aceștia pretind că le respecta și apară, sunt simple slogane”.
Deci, repetăm concluzia magistraților: ”atacurile extrem de agresive și lipsite de argumente pornind de la Președinte și Prim-ministru demonstrează că atât de clamatele principii ale statului de drept, pe care aceștia pretind că le respecta și apară, sunt simple slogane”!
”Vremurile excepționale sunt cele care îi separă pe cei ce cred în valorile statului de drept, în libertate și supremația legii, de cei ce le folosesc doar pentru imagine ori pentru a acapara tot mai multa putere, în afara controlului democratic”, continuă magistrații.
Continuarea pe ro.sputnik.md