Preasfințite Părinte Episcop Vasile Bizău, Episcop al Eparhiei de Maramureș,
Preasfințiile Voastre, confrați Episcopi ai Bisericii Greco-Catolice din România,
Iubiți pelerini,
Dragi maramureșeni,
Domnul și Dumnezeul nostru, Părintele a toată făptura și izvorul a toată mângâierea, ne-a învrednicit din nou să pășim pe acest pământ sfințit de sânge și de credință, cu ocazia pelerinajului anual la Cimitirul Săracilor din Sighetu Marmației.
Imaginea atâtor pelerini, în procesiune între Memorialul victimelor comunismului și al rezistenței, fosta închisoare din Sighetu Marmației, și Sanctuarul Martirilor și Mărturisitorilor Români ai Secolului XX din Cimitirul Săracilor, aflat în construcție din anul 2022, este simbolul Poporului lui Dumnezeu aflat pe cale către Împărăția cerească. Biserica întreagă este în drum către Împărăție, iar noi, ca Biserică locală, suntem semn și imagine a Miresei care, îmbrăcată cu podoabă și cu cinste, aleargă cu bucurie în întâmpinarea Mirelui ei Veșnic.
„Poporul lui Dumnezeu pe cale” este una dintre cele mai evocatoare imagini pe care Conciliul Vatican al II-lea le-a folosit cu privire la Biserică. Nu este doar o expresie frumoasă, ci este un mod de a înțelege ce este Biserica. Suntem toți împreună Poporul lui Dumnezeu: episcopi, preoți, persoane consacrate, laici, bărbați și femei, tineri și bătrâni, fiecare cu propria vocație la desăvârșire, la sfințenie. Nimeni nu se mântuiește de unul singur, ca individ izolat, ci Dumnezeu ne cheamă să ne deschidem porțile inimii către iubirea de frați și de surori, în comuniune și în comunitate. Biserica este Poporul lui Dumnezeu aflat pe cale „între mângâierile lui Dumnezeu și necazurile lumii”, un popor aflat în pelerinaj prin istorie spre împlinirea mântuirii. Lăsând la o parte toată grija cea lumească și neabătându-ne de la calea cea dreaptă, să pășim, așadar, pe calea împărătească ce duce spre Cel care este Calea, Adevărul și Viața (Ioan 14,6).
Gândurile noastre, însuflețite de emoție și de o adâncă recunoștință, se îndreaptă acum spre toate persoanele care au trecut prin iadul exterminării de la Penitenciarul din Sighet, păstrându-și credința și verticalitatea morală. Se cuvine să păstrăm vie amintirea jertfei lor și mărturia de libertate a conștiinței în fața unui sistem ateu, care folosea cu violență și perfidie toate pârghiile puterii pentru a le frânge demnitatea.
Șase dintre cei șapte Fericiți Martiri ai Bisericii Române Unite, episcopii Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu, dar și un martir al Bisericii Romano-Catolice, episcopul Anton Durcovici, au cunoscut detenția severă aici la Sighet. Trei dintre Fericiții noștri Episcopi și-au dat viața pentru credința lor catolică și au transformat acest pământ al Sighetului într-o adevărată masă de altar: Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu și Tit Liviu Chinezu.
Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți cei prezenți astăzi la pelerinajul organizat de Eparhia de Maramureș spre a-i cinsti pe Episcopii noștri martiri, la cinci ani de la ridicarea acestora la cinstea altarelor. Cu adevărat, pe Câmpia Libertății de la Blaj, pe 2 iunie 2019, Sfântul Părinte Papa Francisc a sintetizat cu aceste cuvinte actualitatea mesajului și a mărturiei lor: „în perioada de încercare au sprijinit poporul lor în a continua să mărturisească credința, fără să cedeze și fără să se răzbune”.
Invocând darurile și lucrarea Preasfintei Treimi peste fiecare dintre dumneavoastră și peste toți cei dragi pe care îi purtați în inimă și în rugăciune, vă împărtășesc binecuvântarea mea, amintind cuvintele profetice ale fericitului Cardinal Iuliu Hossu, când, din domiciliu forțat, evoca arestarea și întemnițarea sa și a celorlalți episcopi greco-catolici: “Istoria nu s‑a terminat aici!”
Vă mulțumesc!
† Lucian Cardinal Mureșan
Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică