Ziua de 1 Decembrie constituie pentru românii de pretutindeni un prilej de mândrie și atașament față de valorile care ne definesc ca națiune modernă.
După un parcurs istoric remarcabil, timp în care au fost vremelnic ocupați și subjugați de imperii străine, românii din Transilvania au decis să-și ia soarta în mâini, iar voința a milioane de suflete era clar și puternic exprimată de cei o sută de mii de oameni prezenți în anul 1918 la Adunarea Națională de la Alba Iulia.
Atunci și acolo, înaintașii nostri sosiți din toate regiunile istorice au notificat lumii întregi dreptul la libertate și decizia de a se uni cu frații lor de peste Carpați, semnând actul de naștere al României moderne.
În fața măreției și determinării, pe fondul susținerii populare incontestabile, marile puteri ale vremii au legitimat voința populară de la 1 Decembrie, recunoscând renașterea unei națiuni căreia Europa îi datora respect și admirație.
Aflați în pragul Centenarului Marii Uniri, noi, cei de astăzi, avem obligația morală să cinstim memoria înaintașilor noștri, acționând pentru dezvoltarea și prosperitatea românilor.
La zece ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România constituie un element de stabilitate și un exemplu pentru țările aflate sub amenințarea tendințelor secesioniste. Chiar dacă există opinii politice diferite, românii din țară, dar și cei care trăiesc și muncesc peste hotare au un punct comun pe care-l susțin cu mândrie oriunde s-ar afla.
Identitatea și unitatea noastră națională nu sunt monede de schimb și nici nu se negociază, indiferent de contextul geo politic în care trăim. Aceasta este moștenirea primită de la înaintași și zestrea pe care o vom lăsa urmașilor noștri.
La Mulți Ani, România! La Mulți Ani, maramureșeni!
Gabriel Valer Zetea,
Președintele Consiliului Județean Maramureș