Vezi VIDEO
Cand s-a impartit norocul printre natiuni, tara noastra pare sa fi tras paiul cel scurt. Unii au luat aurul, altii tehnologia, ceilalti petrolul si noi parca am luat… saracia. Asa ca am fost consolati cu un dar: frumusetea! Nu numai frumusetea locurilor, ci si a oamenilor. A oamenilor care duc mai departe traditia. Un astfel de om este mesterul Vasile Borghi din Sarbi. Prin el traieste vechea arta de a face clopuri. Acele palariute nostime, purtate cu mandrie de maramuresenii care tin la traditie la fiecare sarbatoare.
„Vesnicia s-a nascut la sat”, spunea Lucian Blaga, insa tot aici pare sa se ascunda si fericirea. In ograzile taranilor care desi par sa nu aiba mare lucru, au totul. In zambetele sincere ale oamenilor frumosi. In bucuria de a crea si de a duce mai departe o traditie care risca sa cada in uitare. La Vasile Borghi, din satul maramuresean Sarbi, veti gasi oricand doua lucruri. O vorba calda si… un clop.
„De 33 de ani fac clopuri. Am invatat de la un vecin de la deal. El m-a invatat. Atunci se faceau clopuri din paie. Acum nu mai sunt din paie, se face din talas”, povesteste mesterul.
Putini mai sunt cei care cunosc mestesugul fauririi de clopuri, fara de care portul national maramuresean nu ar mai fi intreg. Nu si-a imaginat niciodata ca va face altceva. De fapt nici nu si-a dorit, chiar daca roadele muncii nu mai sunt la fel de apreciate ca pe vremuri.
„Faceam cam in jur de 1.000 de clopuri de primavara pana la Pasti. Si toate treceau. Acum, spre exemplu, mai sunt pana la Pasti nici doua saptamani si inca nu am dat niciun clop in satul Sarbi”, spune Vasile Borghi.
Dar asta nu il opreste. Pasiunea pentru meseria lui este mai mare decat dezamagirea. Asa ca de cum se crapa de ziua se apuca de munca. Chiar daca pruncii lui nu au vrut sa ii invete meseria, i-a stat aproape sotia.
„De cat timp va ajutati sotul? De cand o inceput a face palarii. El face clopurile si eu le imbrac”, a spus nevasta mesterului din Sarbi.
Clopurile traditionale sunt inlocuite tot mai des de alternativele moderne. Insa, aceasta mica bucata a traditiei noastre va trai atata vreme cat oameni frumosi ca Vasile Borghi nu vor renunta la radacinile noastre.
Sursa: Vasile Dale