Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord anunta, pentru intervalul 11 martie, ora 14.00 – 12 martie, ora 20.00, intensificari ale vantului si ninsori in Maramures. In aceeasi perioada, vantul se va intensifica treptat cu viteze si rafale de pana la 50-60 km/h. La munte va ninge, iar viteza vantului va atinge 70-80 km/h, viscolind si spulberand zapada.
Prefectul Sandu Pocol, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a solicitat informarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta si luarea de masuri in cele 76 de unitati administrativ-teritoriale.
S-au solicitat de asemenea asigurarea furnizarii serviciilor de utilitate publica a populatiei, efectuarea de verificari la societatile care intretin viabilitatea drumurilor judetene pe timp de iarna.
Echipele de interventie au fost constituite si pregatite sa remedieze deficientele si sa asigure continuitatea furnizarii acestor servicii.
Sfaturi pentru conducatorii auto
Comitetul judetean de iarna solicita conducatorilor auto sa tina cont de recomandarile agentilor politiei rutiere. Sa verifice inainte de a porni la drum cu autovehiculul starea de functionare a sistemului de climatizare si dezaburire, functionarea stergatoarelor de parbriz.
Autovehiculele trebuie echipate obligatoriu cu anvelope de iarna, insa este bine sa existe in dotare lanturi antiderapante, lopata si un saculet cu material antiderapant.
Este foarte important ca soferii sa circule preventiv, sa isi adapteze viteza la conditiile meteorologice si cele de pe carosabil, respectiv de aderenta si sa pastreze o distanta fata de ceilalalti participanti la trafic, pentru a evita accidentele rutiere sau tamponarile in cazul deraparii autovehicului.
Se recomanda folosirea sistemului de semnalizare si iluminare pentru a fi vazuti de ceilalti participanti la trafic. La plecarea de pe loc este bine sa se foloseasca treapta a doua de viteze, actionand foarte fin ambreiajul.Comenzile autovehiculului nu vor fi bruscate pentru a evita intrarea in derapaj.
Reducerea vitezei se va face cu ajutorul franei de motor. Se vor evita opririle si stationarile in rampa sau panta. Conducatorii auto trebuie sa aiba o grija deosebita la coborarea pantelor.
Sa nu se accelereze la iesirea din virajele stranse in pasurile montane. Daca din cauza poleiului conducatorul auto simte ca nu stapaneste comenzile, autovehiculul se scoate in afara partii carosabile, intr-un loc in care nu exista posibilitatea de a ramane impotmolit, si se asteapta utilajele de interventie care imprastie material antiderapant.
In conditii de ninsoare abundenta nu se opreste si nu se stationeaza cu autovehiculele in trafic sau pe traseele pe care se deplaseaza mijloacele de transport in comun, pentru a permite interventia utilajelor de deszapezire.
Alte recomandari
Se recomanda de asemenea inchiderea ferestrelor de la locuinte si/sau de la alte categorii de constructii. Sa se evite trecerea prin apropierea imobilelor aflate in constructie, a copacilor, stalpilor, panourilor publicitare, constructiilor cu elemente de arhitectura care pot fi dislocate de rafalele de vant si care pot pune viata in pericol.
O atentie deosebita trebuie acordata si sarpantelor de pe blocurile de locuinte, ce pot fi smulse de rafalele de vant puternic si pot pune in pericol viata persoanelor care trec sau se afla prin acele zone.
Proprietarii de autovehicule sunt sfatuiti sa nu-si parcheze masinile sub copacii izolati sau in apropierea unor arbori care se pot fi prabusiti de rafalele de vant si produce daune acestora.
Aceeasi sugestie este de a nu lasa autoturismele nesupravegheate in apropierea stalpilor, panourilor publicitare, constructiilor cu elemente de arhitectura ce pot fi dislocate, precum si a imobilelor aflate in constructie sau care sunt dezafectate si care se pot prabusi pe autovehicule.
In cazul afectarii de vantul puternic al unor stalpi de la retele de iluminat public sau ruperii unor cabluri electrice, cetatenii sunt indemnati sa nu atinga acesti stalpi sau firele cazute la pamant.
Cetatenii sunt rugati sa anunte, prin sistemul unic de apeluri de urgenta 112, aparitia unor probleme generate de intensificarile de vant sau de ninsori.
Turistii care se aventureaza pe trasee montane li se recomanda sa isi anunte prezenta in zona jandarmilor montani si salvamontistilor, precum si sa renunte la parcurgerea unor trasee dificile sau necunoscute pentru a nu fi pusi in situatia de a fi expusi unor pericole care sa le puna in primejdie viata.
Situatia meteorologica va fi monitorizata permanent de pompierii militari din cadrul Centrului Operational al ISU Maramures.
Sursa: I.O.