Anul 2010 va deveni foarte probabil unul dintre cei trei ani cei mai calzi inregistrati vreodata, a anuntat, joi, Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM) cu ocazia conferintei ONU privind combaterea incalzirii climatice, la Cancun, in Mexic, relateaza AFP.
Este aproape sigur ca anul 2010 va figura printre cei trei ani cei mai calzi (alaturi de 1998 si 2005), de la inceperea inregistrarilor in 1850, a mentionat OMM, intr-un comunicat.
Secretarul general al OMM, Michel Jarraud, si-a exprimat speranta ca un raport realizat pe baza datelor transmise de patru institutii meteorologice diferite sa ii ajute pe oficialii din intreaga lume, reuniti la Cancun pana la 10 decembrie, sa ia deciziile necesare.
„Perioada 2001-2010 a atins un nou record. Acesta va fi deceniul cel mai cald inregistrat vreodata„, a precizat el. La un an de la deceptia pe care a constituit-o summitul de la Copenhaga, delegatii din peste 190 de tari incearca sa se inteleaga in legatura cu mijloacele de a combate incalzirea climatica, dar probabil ca la Cancun nu se va ajunge la un acord ambitios, potrivit AFP.
Temperaturile de la suprafata Pamantului „au depasit normalul in majoritatea regiunilor din lume”, precizeaza OMM, dar „anomalii de caldura extrema” au fost inregistrate in doua zone precise.
In Canada si Groenlanda, temperaturile anuale medii au depasit normalul cu 3 grade Celsius sau mai mult in anumite regiuni. Suprafata calotei arctice „a ajuns la un nivel foarte, foarte slab, al treilea cel mai scazut” nivel inregistrat vreodata, a precizat Jarraud.
In partea de nord a Africii si Asiei de Sud, pana in partea occidentala a Chinei, mercurul a urcat cu pana la 3 grade Celsius peste temperatura normala, in aproape toate regiunile.
In acest an s-au inregistrat mai multe evenimente meteorologice extreme: un val de caldura fara precedent in Rusia (aproximativ 11.000 de morti) sau inundatii devastatoare in Pakistan, care au afectat milioane de persoane. In numeroase regiuni temperate din emisfera de nord, iarna a fost anormal de friguroasa, cu un record inregistrat in Irlanda si Scotia, dupa anii ’60.
Sursa: Mediafax