Vremea a fost rece, geroasa noaptea si dimineata Temperatura aerului la Targu Lapus a indicat, in cursul noptii, valoarea de minus 21 grade Celsius. Cerul a fost variabil. Vantul a suflat slab, la moderat. Stratul de zapada masura, aseara, pana la 63 cm, la Firiza-Lac. Temperaturile maxime au fost cuprinse intre -4 grade Celsius si – 2 grade Celsius. Circulatia rutiera se desfasoara in conditii de iarna pe toate sectoarele publice de drumuri publice din judet.
Conducatorii auto intalnesc zapada framantata cu grosimea de pana la 1 cm pe DN18, in Pasul Prislop (km 156 si km 180). Celelalte sectoare de drumuri nationale din judet au carosabilul curat si uscat. Angajatii societatii care asigura si intretin drumul au actionat cu doua utilaje si au imprastiat 16 tone de material antiderapant, pentru a preveni formarea poleiului in Pasul Prilops. Cerul este senin acum pe toate sectoarele de drumuri nationale din judet. Vizibilitatea in trafic este buna.
Polei in zona Cavnic
Temperaturile scazute si umiditatea raului si curentii de aer rece au favorizat formarea unor portiuni de drum cu polei pe DJ184, in zona montana a orasului Cavnic, dar si pe DJ109F, sectorul de la partiile de schi, si pana la canton.
Angajatii societatii au intervenit si raspandit preventiv sase tone de material antiderapant. S-au efectuat lucrari cu freza pentru a largi drumul judetean 184, in zona montana a orasului Cavnic. Carosabilul celor trei drumuri judetene (DJ184, DJ109F si DJ185) este curat si uscat. Pe marginea drumului judetean DJ 184 si DJ109F sunt formate portiuni de gheata rezultate in urma topirii zapezii.
Pe celelalte sectoare de drumuri judetene, angajatii societatii judetene de drumuri si poduri au intervenit cu utilaje, cu lama, pentru curatarea si largirea partii carosabile. Pe sectoarele de drumuri judetene, societatii circulatia rutiera se desfasoara fara probleme, carosabilul fiind curat si uscat. Pe sectoarele de drumuri pietruite mai sunt tronsoane pe care se afla depus pe carosabil un strat de zapada framantata .
Raman inchise pe perioada de iarna, drumul judetean 109F, pe relatia Cavnic-Strambu Baiut si tronsonul drumului judetean 183, pe relatia Izvoare-legatura cu DN18, in Pasul Gutai.
O persoana fara adapost a fost transportata de Serviciul Judetean de Ambulanta la Unitatea Primire de Urgenta a Spitalului Judetean de Urgenta Dr.”Constantin Opris” din Baia Mare.
-22 grade Celsius la Targu Lapus
Pe parcursul noptii si diminetii s-au inregistrat -22 grade Celsius la Targu Lapus si Petrova; -21 grade Celsius la Cavnic, Feresti si Copalnic; -20 grade Celsius la Iezer; -19 grade Celsius la Sighetu Marmatiei;-18 grade Celsius in Baia Mare, la Borsa, Leordina, Ardusat si Dragomiresti; -16 grade Celsius la Viseu de Sus, Ocna Sugatag, Calinesti, Valeni, Barsana, si Sapanta; -15 grade Celsius in Pasul Gutai si la Baia Sprie.
La ora 9.00, valoarea temperaturii aerului inregistra -24 grade Celsius la Targu Lapus si Petrova. Sunt -23 la Copalnic si Feresti, -18 la Sighetu Marmatiei si Borsa, -17 grade Celsius la Viseu de Sus si Leordina, -16 grade la Cavnic, -15 grade Celsius in Baia Mare si Ocna Sugatag. Indicile de racire are urmatoarele valori: -23 unitati la Targu Lapus; -20 unitati la Sighetu Marmatiei; -17 unitati in Baia Mare, -16 unitati la Iezer, -15 unitati la Ocna Sugatag.
Vremea va fi astazi, in judet, conform prognozei meteorologice, deosebit de rece, geroasa noaptea si dimineata. Cerul va fi temporar noros. Izolat la munte va ninge slab. Vantul va sufla slab, la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -9 grade Celsius si -5 grade Celsius, iar cele minime intre -18 grade Celsius si -15 grade Celsius, izolat mai coborate in depresiuni. Va fi semnalata ceata, care va fi asociata cu depunere de chiciura.
Recomandari
Comitetul judetean de iarna recomanda locuitorilor sa nu expuna la frig si sa evite sederea indelungata afara. Daca sunt nevoiti sa o faca atunci trebuie sa se imbrace adecvat si sa nu iasa din casa fara manusi, caciula, fular si sosete groase (din bumbac sau lana). Incaltamintea trebuie sa aiba talpa groasa si sa fie bine captusita.
O atentie deosebita trebuie acordata copiilor si persoanelor varstnice care pot prezenta probleme de sanatate si degeraturi ale mainilor si picioarelor in aceasta perioada. Persoanele cu afectiuni cardio-respiratorii reprezinta o alta categorie care trebuie sa se fereasca de ger.
Expunerea indelungata la temperaturi extreme negative poate agrava aceste boli. Trecerea brusca de la ger la caldura poate, de asemenea, favoriza aparitia socului cardiac sau a accidentului vascular cerebral. Printre bolile provocate sau agravate de frig se mai numara bolile pulmonare si reumatismul.
Nu se recomanda transportarea copiilor pe distante lungi in vehicule fara incalzire si nu trebuie sa ii lasati sa astepte sau sa ii uitati in autovehicule parcate. Temperaturile negative extreme pot cauza persoanelor degeraturi, hipotermii sau boli respiratorii. Specialistii in medicina afirma ca organismul uman tinde sa-si mentina o temperatura constanta prin autoreglare, insa cu toate acestea cu cat temperatura mediului este mai scazuta, cu atat mai mare este pierderea termica.
Daca la vremea geroasa se adauga fenomene ca umezeala, vantul sau alti factori, acest proces creste exponential. In acest context, medicii sfatuiesc populatia sa evite, in perioada cu ger persistent, consumul de bauturi alcoolice si recomanda o alimentatie corecta: proteine, legume, fructe, respectiv consumarea de lichide in cantitate suficienta (apa, ceai si supa calda).
Evitati consumul de bauturi alcoolice. Alcoolul provoaca dilatarea vaselor de sange, ceea ce duce la cresterea circulatiei la nivelul pielii si pierderea caldurii extrem de rapid.
Poduri de gheata
Nivelurile si cursurile de apa din judet au fost variabile, cu tendinte de scadere, datorita temperaturilor negative si fenomenelor de iarna instalate. Nu au fost semnalate probleme deosebite.
Gheata este prezenta pe malurile raurilor Tisa, Viseu, Somes, Salaj, Lapus, Sasar, Firiza si Cisla. Se mentin podurile de gheata formate pe cursurile raurilor Ruscova, Iza (trei poduri de gheata), Mara, Cavnic, Suciu, Baicu. Apa raurilor curge pe sub podul de gheata. Mai exista un pod de gheata intrerupt format pe raul Firiza. Nu sunt pericole de inundatii. Poduri de gheata cu ochiuri exista pe raurile Viseu, Vaser, Botiza, Mara, Lapus.
Sursa: I.O.