Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor in intervalul 24 martie – 6 aprilie, pentru toate regiunile din tara: Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia si la munte.
Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
Valorile termice vor fi in scadere fata de cele inregistrate pana in data de 24 martie, dar se vor situa in general in jurul celor climatologic normale pentru sfarsit de martie si inceput de aprilie. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 14…17 grade. Valori mai mici se vor inregistra in zilele de 25 si 26 martie, cand la nivelul intregii regiuni media temperaturii diurne va fi de 9…13 grade, mai racoare decat in mod obisnuit. In aceleasi doua zile vor fi posibile si temperaturi minime ceva mai coborate, in restul intervalului de prognoza valorile nocturne se vor incadra in limite climatologic normale, respectiv 4…6 grade, in medie. Ploi pe spatii mai extinse vor fi in 24 martie si in jurul datei de 28 martie, cand se pot cumula si cantitati de apa mai insemnate, in timp ce in restul intervalului se pot semnala doar ploi locale, in general slabe.
CRISANA
Valorile termice vor fi in scadere fata de cele inregistrate pana in data de 24 martie, iar zilele de 25 si 26 vor fi caracterizate de o vreme mai racoroasa, cu temperaturi ziua in medie de 9…13 grade. In restul intervalului de prognoza se estimeaza un regim termic apropiat de cel climatologic normal pentru sfarsit de martie si inceput de aprilie, cu o medie a temperaturilor maxime de 13…16 grade. Regimul mediu al valorilor nocturne va oscila tot in jurul mediilor multianuale specifice, respectiv 2 la 5 grade. Probabilitatea de ploaie se va mentine relativ ridicata pe tot parcursul intervalului, dar in data de 24 martie ploile vor fi frecvente si mai importante cantitativ.
TRANSILVANIA
Dupa valorile foarte ridicate inregistrate inclusiv in data de 24 martie, vremea se va raci, astfel ca regimul temperaturii aerului in 25 si 26 martie va fi usor sub mediile multianuale specifice, respectiv de 10…11 grade. Pentru restul intervalului sunt estimate temperaturi maxime de 11…14 grade, apropiate de normalul climatologic pentru sfarsit de martie si inceput de aprilie. Si in privinta temperaturilor minime, la nivelul intregii regiuni, se estimeaza o scadere, astfel ca vor fi in medie 0…3 grade, reprezentand valori specifice perioadei. Totusi, vor mai fi si nopti cu temperaturi usor negative, in special in zonele depresionare. Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare in perioada 24 – 25 martie, cand acestea vor fi frecvente si in cantitati mai insemnate, dar si in jurul datelor de 28 martie si 1 aprilie. In restul intervalului de prognoza, aria ploilor, in general slabe, va fi mai restransa.
MARAMURES
Dupa valorile foarte ridicate inregistrate inclusiv in data de 24 martie, vremea se va raci, astfel ca regimul temperaturii aerului in 25 si 26 martie va fi caracterizat de valori sub mediile multianuale specifice, fiind de asteptat 9…10 grade. Pentru restul intervalului sunt estimate temperaturi maxime de 12…14 grade, apropiate de normalul climatologic pentru sfarsit de martie si inceput de aprilie. Temperaturile minime, la nivelul intregii regiuni, vor fi de asemenea in scadere, astfel ca vor fi in medie 1…4 grade, reprezentand valori specifice perioadei din an. Probabilitatea pentru ploi se va mentine relativ ridicata pe parcursul celor doua saptamani de prognoza, dar acestea vor fi mai frecvente si posibil mai insemnate cantitativ in perioada 24 – 25 martie.
MOLDOVA
Intervalul de prognoza va debuta cu temperaturi mult mai ridicate decat cele specifice datei calendaristice, in medie de 20 de grade, apoi racirea vremii va determina inregistrarea unui regim termic apropiat de valorile medii multianuale, cu un ecart mediu diurn de 10 la 15 grade, cu usoare oscilatii de la o zi la alta. In privinta valorilor nocturne, acestea se vor mentine in jurul celor climatologic normale, media minimelor urmand a fi de 2 la 5 grade, posibil usor mai mici in perioada 31 martie – 2 aprilie. Ploi mai frecvente si local posibil mai insemnate cantitativ se vor semnala in perioada 25 – 26 martie, pentru celelalte zile ale intervalului de prognoza fiind de asteptat ploi pe spatii restranse, in general slabe.
DOBROGEA
Regimul termic va fi in general mai ridicat decat cel mediu multianual la sfarsit de martie si inceput de aprilie, cu un ecart mediu diurn de 13 la 16 grade. Temperaturi mai ridicate se vor atinge in ziua de 24 martie in partea de vest a regiunii, in timp ce in zona litoralului media maximelor va fi ceva mai modesta, de 10…11 grade. Si valorile nocturne se vor situa peste cele specifice perioadei, media minimelor urmand a fi de 4 la 8 grade. Ploi mai frecvente se vor semnala in 25 martie si in perioada 28 – 29 martie, pentru celelalte zile ale intervalului de prognoza fiind posibile ploi izolate, in general slabe.
MUNTENIA
Intervalul de prognoza va debuta cu temperaturi mult mai ridicate decat cele specifice datei calendaristice, cu o medie de 21 de grade pentru ziua de 24 martie. Apoi, racirea vremii va determina inregistrarea unui regim termic mai apropiat de valorile multianuale la sfarsit de martie si inceput de aprilie, cu un ecart mediu diurn de 13 la 17 grade, cu usoare oscilatii de la o zi la alta. Si valorile nocturne vor scadea usor incepand din 26 martie, dar se vor mentine in jurul celor climatologic normale, media minimelor urmand a fi de 2 la 5 grade, posibil usor mai mici in perioada 30 martie – 1 aprilie. Ploi mai frecvente si posibil mai insemnate cantitativ se vor semnala in 25 si 28 martie, pentru celelalte zile ale intervalului de prognoza fiind posibil sa ploua pe spatii mai restranse, in general slab.
OLTENIA
Intervalul de prognoza va debuta cu temperaturi mult mai ridicate decat cele specifice datei calendaristice, cu o medie de 20 de grade pentru ziua de 24 martie. Apoi, racirea vremii va determina inregistrarea unui regim termic apropiat de valorile multianuale la sfarsit de martie si inceput de aprilie, cu un ecart mediu diurn de 13 la 16 grade, cu usoare oscilatii de la o zi la alta. Si valorile nocturne vor scadea usor incepand din 26 martie, dar se vor mentine in jurul celor climatologic normale, media minimelor urmand a fi de 2 la 5 grade, posibil usor mai mici in perioada 30 martie – 1 aprilie. Ploi mai frecvente si posibil mai insemnate cantitativ se vor semnala in 24 si 28 martie, iar pentru celelalte zile ale celor doua saptamani de prognoza sunt de asteptat ploi pe spatii mai restranse, in general slabe.
LA MUNTE
Dupa valorile ridicate inregistrate in data de 24 martie, vremea se va raci, astfel ca regimul temperaturii va deveni apropiat de cel climatologic normal. Sunt estimate in medie temperaturi maxime de 2 la 6 grade si minime nocturne sub pragul de inghet. Precipitatiile vor fi mai frecvente si mai insemnate cantitativ in perioada 24 – 25 martie, dar si in jurul datei de 28 martie. In special la altitudini mari, mai sunt posibile si lapovite sau ninsori.
Sursa: Mediafax