Temperaturile de vara vor fi o amintire incepand de duminica, 13 mai. O prognoza extinsa data publicitatii astazi de catre Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) arata ca, in Maramures, va urma o perioada cu temperaturi foarte scazute fata de inceputul lunii, cand mercurul din termometre a urcat pana la 32 de grade Celsius.
Pentru ziua de sambata, 12 mai, se anunta temperaturi medii de peste 26 de grade si minime care depasesc pragul de 10 grade Celsius. “Pe 13 mai vremea se va raci accentuat si mediile maximelor vor scadea cu circa 15 grade Celsius”, au atras insa atentia specialistii ANM, precizand ca, la munte, temperaturile vor cobori spre limita de inghet.
Vremea se va incalzi treptat si constant din 15 mai, temperaturile urmand sa ajunga in a doua parte din nou la praguri inalte. “Vor fi averse, insotite de descarcari electrice, in toata regiunea pe 13 si 14 mai, apoi probabilitatea lor de aparitie va fi mai mare dupa 21 mai”, au mai aratat meteorologii.
eMaramures va prezinta mai jos prognozele pentru fiecare dintre regiunile Romaniei, mentionand ca acestea au fost realizate de ANM folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt mentionate temperaturile maxime si minime, respectiv perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor, incepand cu data de astazi, 11 mai.
TRANSILVANIA – Temperaturile medii vor caracteriza o vreme calda in primele zile ale perioadei. In intervalul 13 – 14 mai insa, vremea se va raci accentuat, iar mediile temperaturilor maxime vor scadea cu aproximativ 10…12 grade fata de zilele precedente. Dupa 15 mai va incepe un proces de incalzire usoara si treptata a vremii, iar dupa 18-19 mai pana la sfarsitul intervalului valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale ale perioadei. Precipitatiile vor fi de interes pentru intreaga regiune in intervalul 13-15 mai, apoi probabilitatea de aparitie a ploilor se va diminua, urmand sa creasca din nou in intervalul 19 – 24 mai.
CRISANA – Vremea va fi calda in primele doua zile, dar in data de 13 mai mediile maximelor termice vor marca o scadere brusca si accentuata, iar in 14 mai valorile medii ale minimelor vor scadea, de asemenea, accentuat. Din 15 mai, vremea se va incalzi usor de la o zi la alta, devenind normala din punct de vedere termic dupa 20 mai. Vor cadea precipitatii pe arii extinse pe 13 si 14 mai, apoi aversele vor fi pe arii restranse si slabe cantitativ, cu o noua tendinta de extindere dupa 20 mai.
MOLDOVA – Temperaturile medii vor avea valori maxime cu mult peste mediile multianuale, depasind frecvent 26..28 de grade la inceputul intervalului. Pe 13 mai se va produce o racire accentuata si valorile termice vor scadea cu 12…15 grade de la o zi la alta. In intervalul 15 – 19 mai va avea loc un proces de incalzire treptata, iar in ultima parte intervalului de prognoza temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acesta perioada a anului. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor – mai ales averse insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului -, va fi mai mare in jurul datei de 13 mai si din nou dupa 21 mai. In restul intervalului de prognoza ploile vor fi putine si, in general, slabe cantitativ.
BANAT – Vremea se va incalzi la inceputul intervalului, dar in data de 13 mai se va produce o racire brusca si accentuata. Revenirea la valori termice normale din punct de vedere climatologic pentru perioada de prognoza se va produce ulterior treptat, in intervalul 16 – 20 mai, dupa care se va mentine un regim termic incadrat in limite normale pana la sfarsitul perioadei, atat in ceea ce priveste valorile medii maxime, cat si pe cele minime. La inceputul intervalului nu vor fi precipitatii, dar in 13 si 14 mai acestea se vor semnala pe arii extinse si vor fi moderate cantitativ la nivel local. Apoi probabillitatea de aparitie a averselor, in general slabe cantitativ, va fi redusa pana spre 19 mai, dupa care va creste usor spre sfarsitul perioadei de prognoza.
DOBROGEA – Temperaturile medii vor fi ridicate la inceputul perioadei de prognoza, apoi vor marca o scadere cu circa 4…5 grade in intervalul 13-14 mai. Ulterior regimul termic se va mentine relativ constant, valorile medii ale temperaturii aerului avand totusi o usoara tendinta de crestere pana spre 20 mai. Probabilitatea de aparitie a averselor, insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, va fi mai mare in primele si ultimele zile ale intervalului.
MUNTENIA – Regimul termic va caracteriza o vreme calda la inceputul perioadei de prognoza, cu maxime termice medii intre 24 si 29 de grade si minime de peste 14 grade. In intervalul 13-15 mai vremea se va raci, iar mediile termice vor scadea cu 5…6 grade, dupa care tendinta va fi de crestere usoara atat a maximelor cat si a minimelor. Probabilitatea de averse, descarcari electrice si intensificari ale vantului va fi mai mare in
jurul datelor de 13-14 mai si din nou dupa 21 mai.
OLTENIA – Vremea va fi calda in primele zile ale intervalului, cu minime nocturne ce vor depasi usor 14 grade si maxime ce se vor situa peste 28 de grade, in medie. In intervalul 13-15 va urma o racire semnificativa, cu temperaturi medii sub normele climatologice ale perioadei, apoi vremea se va incalzi treptat, redevenind normala din punct de vedere termic dupa 20 mai. Pe 13 si 14 mai vor fi averse local importante cantitativ si descarcari electrice, apoi probabilitatea de precipiatii va scadea semnificativ, cu o usoara tendinta de crestere abia in ultimele zile ale intervalului.
LA MUNTE – Temperaturile minime vor avea valori medii de 7…8 grade la inceputul intervalului, dar pe 13 mai aceste valori vor cobori spre limita de inghet, urmand ca apoi sa creasca treptat. Temperaturile maxime medii vor fi mai mari decat normele climatologice in primele zile, dar vor marca o scadere accentuata in intervalul 13-14 mai. In intervalul 15-19 mai vor creste usor si treptat, pentru ca din 20 mai sa se mentina relativ constante la valori normale. Probabilitatea ca precipitatiile, mai ales averse insotite de descarcari electrice, sa fie mai abundente si mai extinse ca arie, va fi mai mare in jurul datei de 13 mai si, din nou, dupa 21 mai.
Sursa: L.C.