Politistii Biroului de Investigatii Criminale Baia Mare au reusit identificarea a doi barbati, in varsta de 33 de ani, banuiti de comiterea unei tentative la inselaciune. In 10 decembrie, in timp ce erau incarcerati in Penitenciarul Margineni din judetul Dambovita, au incercat sa insele o baimareanca. Femeia insa a dat dovada de precautie si astfel a evitat sa le devina victima.
Ea a declarat ca, in timp ce se afla acasa, a fost sunata pe telefonul fix de catre o persoana care s-a recomandat a fi politist. Acesta i-a spus ca fiica ei a accidentat o persoana si pentru a fi exonerata de orice vina trebuie sa trimita, cat mai urgent, suma de 2000 Euro pe numele Ciulin Iordan.
Baimareanca nu s-a lasat prada emotiilor unei astfel de vesti si nu a actionat pripit. Ea a sunat-o pe fiica ei si a aflat ca nimic din ce i s-a spus la telefon nu era adevarat. Atunci si-a dat seama ca de fapt a fost vorba despre o tentativa la inselaciune si a anuntat politia.
Politistii baimareni au solicitat Penitenciarului Margineni efectuarea unei perchezitii in camera in care sunt incarcerati cei doi. In urma controlului efectuat a fost gasit un telefon mobil, mai multe cartele si inscrisuri.
Politistii continua cercetarile sub aspectul savarsirii infractiunii de tentativa la inselaciune.
Pentru a evita sa deveniti victime ale unei astfel de infractiuni, politistii maramureseni va recomanda sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:
Inainte de a oferi ajutor neconditionat si de a efectua orice demers in acest sens, verificati informatiile primite. In prezentul tip de inselaciune, infractorii se bazeaza in primul rand pe puternica reactie emotionala pe care vestea data o produce; starea de soc si teama sunt cele pe care mizeaza raufacatorii, stiind ca majoritatea oamenilor actioneaza precipitat in aceste situatii.
Oricine poate fi victima unui accident, dar intr-un asemenea moment critic, singura urgenta este cea medicala si nicidecum aspectul financiar. Este adevarat ca unele servicii medicale sunt furnizate contra cost, insa nu este cazul serviciilor medicale de urgenta. Nici victima si nici autorul unui accident nu au nevoie de bani ca sa primeasca ingrijiri medicale, sa depuna plangere la Politie sau sa rezolve incidentul uzand de polita de asigurare auto obligatorie.
Chiar daca persoana care va face anuntul despre incident se recomanda ca avand calitati oficiale, datele trebuie verificate inainte de a intreprinde orice actiune. In niciun caz nu dati crezare imediat unor povesti lacrimogene, presarate cu elemente din viata reala, anuntate telefonic de persoane care pretind ca au calitate oficiala, ci verificati informatia din surse credibile.
In niciun caz nu trimiteti bani prin persoane necunoscute, sperand astfel ca ii veti ajuta pe cei dragi – riscati sa cadeti in plasa intinsa de infractorul care a profitat abil de naivitatea si lipsa dumneavoastra de informare.
Sursa: Emm